Da li je moguće obaviti crkveno venčanje ako je jedan od supružnika druge veroispovesti?

Datum: 04. 12. 2014. Kategorije: Crkveno venčanje, Ceremonija

Obzirom da živimo u zemlji prožetoj ljudima različitih veroispovestima, često pitanje na koje mi mnogi mladenci traže odgovor jeste: Da li je moguće obaviti crkveno venčanje ako je jedan od supružnika druge veroispovesti? 

bajkovito-vencanje-slavice-i-aleksandra-miloradov-7

Fotograf: Bojan Hohnjec

Mešovito venčanje u pravoslavnoj crkvi

Ukoliko je osoba sa kojom želite da se venčate katoličke ili druge veroispovesti, Srpska Pravoslavna Crkva u principu dozvoljava takva venčanja, bez obaveze vašeg supružnika da promeni veru. Ono što crkva propisuje jeste da se tim činom obavezujete da ćete poštovati vašu veru i decu vaspitavati u duhu pravoslavlja. Ukoliko se Sveta tajna Braka između osoba različitih veroispovesti vrši u Pravoslavnoj crkvi, nije dozvoljeno da se ista obavlja i u verskoj zajednici kojoj pripada drugi supružnik. Takodje, sveštenik iz druge nepravoslavne zajednice, ne može aktivno učestvovati u ceremoniji venčanja, već može prisustvovati samo kao gost. Kum takođe mora biti pravoslavne veroispovesti. Ukoliko se venčanje vrši u drugoj nepravoslavnoj zajednici, Pravoslavni sveštenik može prisustvovati venčanju, ali samo kao gost.

Ovo informacije se često razlikuju u praksi i zbog toga je neophodno da odete kod vašeg parohijskog sveštenika i raspitate se za detalje. Na taj način ćete dobiti najtačnije informacije.

bajkovito-vencanje-slavice-i-aleksandra-miloradov-8

Fotograf: Bojan Hohnjec

Mešovito venčanje u katoličkoj crkvi

Za sklapanje mešovitog braka (između katolika i krštena nekatolika), traži se dopuštenje crkvenih vlasti. U slučaju različitosti vere (između katolika i nekrštene osobe), za valjanost braka traži se izričit oprost od zapreke. Bitno je da supružnici ne isključuju prihvatanje bitne svrhe i svojstava braka, te da katolička strana potvrdi drugom supružniku da će sačuvati veru i sprovesti krštenje i katolički odgoj dece.

vencanje-tatjane-i-gorana-antonic-15

Fotograf: Bojan Hohnjec

Ove informacije su vam pokazatelj da je moguće sklopiti mešoviti brak u crkvi i da to ne treba da vam bude prepreka.

Potrebno je samo  da verujete u vašu ljubav, da budete tolerantni i da se dogovarate oko zajedničke budućnosti. Samo tako ćete pronaći rešenje u svakoj prepreki koja može da se nađe na vašem putu. 

vencanje-tatjane-i-gorana-antonic-16

Fotograf: Bojan Hohnjec

 U prethodnom postu pročitajte Sve što treba da znate o pravoslavnom crkvenom venčanju.

2.2/5 ocena (6 glasova)

Autor teksta: Marijana Milanović