Srpski običaj poznat kao "kupovina mlade"

Datum: 05. 05. 2014. Kategorije: Običaji i tradicija, Ceremonija

U Srbiji postoji veliki broj običaja koji se i danas poštuju na svadbama, ali je "Kupovina mlade" jedan od najinteresantnijih. Mladenci se često odlučuju za njega kako bi uneli malo smeha i šale u celu svadbenu proslavu.

svadbeni-obicaj-kupovina-mlade-6

Ovaj običaj se odvija kada mladoženjini gosti dolaze po mladu, u njenu kuću, gde ih dočekuje mladina rodbina. Dever (mladoženjin rođeni brat ili brat od ujaka, strica...) ima zaduženje da odkupi mladu, a mladina braća koja je prodaju su tu da to učine što zanimljivijim i težim. Često u tom procesu kupovine učestvuju i mladoženjini drugari, pogotovu oni koji imaju najviše smisla za humor, kako bi od toga napravili što veću zabavu. Taj čin naravno podrazumeva skromno cenkanje i puno smeha

Saveti:

Dever bi trebalo da istraži šta je to što mladin brat ili braća vole i da ih time podmiti kako bi uspeo što pre da dođe do mlade. Dešava se da mlada ima za brata dete od samo nekoliko godina, pa su takvi "otkupi" često vrlo simpatični i zabavni, jer je decu lako potkupiti zanimljivom igračkom.

svadbeni-obicaj-kupovina-mlade-5

U Srbiji, takođe postoji običaj poznat pod imenom "lažna mlada", gde se odabere neka devojčica ili drugarica i izvede umesto mlade, kako bi se "Kupovina mlade" odužila i bila još zanimljivija. Mladina rodbina je domišljata i često odabere nekog muškarca koji je spreman da se preruši u mladu i izađe umesto nje, na taj način pokušavaju da sve to učine još smešnijim i naprave spektakl koji će se prepričavati.

svadbeni-obicaj-kupovina-mlade-8

Važno je da se svi dobro nasmeju, a mlada može iskoristiti to vreme da se pripremi za dolazak mladoženje i devera. 

Ideje:

Možete odštampati lažne i zanimljive novčanice, pa time potkupiti braću. Kupite nešto što znate da će ih raspametiti (naravno, ništa što iziskuje velike sume novca), zanimljivu igračku za dete ili vreću sitnog novca na kojoj možete ispisati i valutu, kako bi se znalo šta je unutra. Budite kreativni i osmislite nešto originalno za vašu "Kupovina mlade".

svadbeni-obicaj-kupovina-mlade-1

Kako osmisliti govor:

Sve zavisi od vas, koliko ste rečiti i kreativni.

Možete iskoristiti one klasične rečenice: "Čuli smo da ovde stanuje devojka koja bi da se uda i da usreći ovog deliju, pa smo došli da vidimo da li ona ispunjava sve kriterijume."

Možete preokrenuti situaciju u toku razgovora i reći: "Koliko treba Vi nama da platite da bi mi uzeli mladu, jer znate, čuli smo da se zapustila i da ne voli baš puno da radi, i da nema puno izbora".

Kod kupovine mlade najvažnija je šala, a cenkanje je već stvar improvizacije. Ako se obe strane opuste i dobro zabave, naći će se prava cena da svi budu zadovoljni. A pored svega je važno da odaberete onu vrstu humora koja će sigurno zabaviti vaše goste.

svadbeni-obicaj-kupovina-mlade-2

Istorijski značaj ovog običaja:

Običaj potiče još od davnih dana a važilo je da na dan svadbe, mladoženja odlazi po mladu, gde se ona "otkupljuje" novcem i dukatima. Bile su to prilične svote novca ili pozamašna količina zlata, ali je knez Aleksandar Karađorđević, davne 1846. godine izdao naredbu koja je glasila: "Iskanje i davanje novca i zlata za devojku ukida se kao običaj protivan dostojanstvu čovečijem." Time je ovaj običaj ukinut, a danas su od ovog običaja ostale samo šale u vidu simboličnog otkupa mlade.

4.3/5 ocena (4 glasova)

Autor teksta: Marijana Milanović