Šta su Mladenci i kako se pripremiti za ovaj običaj

Datum: 22. 03. 2015. Kategorije: Običaji i tradicija, Ceremonija

Mladenci su običaj koji slave supružnici u svojoj prvoj godini braka, a tu spadaju oni koji su se venčali posle 22. marta prethodne godine. Na ovaj dan tek venčani supružnici u svoj dom primaju goste, koji im donose poklone i na taj način pomažu na početku njihovog braka. Ovaj običaj je poznat po tome što mlade domaćice pripremaju poslasticu poznatu kao mladenčići i na taj način pokazuju svoje umeće i spretnost.

obicaj-mladenci-korak-do-vencanja-0

Ako spadate u ove novopečene mlade bračne parove, ove nedelje, odnosno danas obeležavate Mladence.

Mladenci - Istorija i nastanak ovog običaja 

Mladenci su posvećeni uspomeni na stradanje Svetih četrdeset vojnika jednog puka u gradu Sevastiji, koji su 320. godine, za vreme cara Likinija, prešli u hrišćanstvo, uprkos izričitoj carevoj zabrani. Svi su bili vojnici u rimskoj vojsci i verovali su u Isusa Hrista. Zbog svoje vere, ovi hrabri hrišćani su prvo bili bičevani, a zatim i bačeni u tamnicu. Ubrzo nakon toga su izvedeni pred vojni sud. Pogubljeni su bacanjem u jezero nadomak grada. Praznik je u crkvenom kalendaru obeležen crnim slovom u spomen na njih.

Dan kada se crkva priseća četrdesetorice Svetih mučenika sevastijskih, u narodu je poznat pod nazivom Mladenci.

22. mart je posvećen njima i zbog venaca kojima su mučenici ovenčani ljubavlju Hristovom. Na venčanjima u crkvi, na glave mladenaca se stavljaju venci, koji imaju trostruku simboliku:

 • carski venci - svaki čovek je car u svom malom carstvu u svojoj kući
 • mučenički venci - jer u braku treba podnositi žrtve
 • venci besmrtne slave - u Hristovom carstvu.

Ovim se ukazuje na to da supružnici treba jedno drugom da budu verni, kao što su sevastijski mladenci bili verni Hristu i da tu vernost i ljubav nikakvo iskušenje ne može i ne sme da savlada.

obicaj-mladenci-korak-do-vencanja-01

Mladenci uvek padaju uz post, jer Časni post počinje obično početkom ili sredinom marta, i zato svaka gozba koja se sprema ovog dana, mora biti posna, radi zdravlja i napretka dece mladih supružnika.

Kako se pripremiti za ovaj običaj

Deo starih običaja vezanih za Mladence, bio je da domaćica pripremi dobar posni ručak i kolače, kako bi pokazala svoju umešnost i spretnost. Takođe, postoji običaj da žene ustaju rano i mese četrdeset kolačića, koji su u narodu poznati kao mladenčići i koji simbolizuju dug, srećan i sladak život. Domaćice ih peku, premazuju medom, nude decu i svima koji pre podne dolaze u njihovu kuću. Na Mladence je dobro jesti med, kuvanu koprivu i zelje da bi se očistila krv.

Na Mladence se ne poziva, već gosti dolaze sami.

Mladenci su dan koji se obeležava u toploj kućnoj atmosferi i sa ljudima koji su vam dragi. Bračnom paru koji slavi Mladence u goste uglavnom dolazi najuža porodica i prijatelji. Posećivanje mladenaca je danas obavezno uz nošenje poklona i to je običaj koji je nastao u gradu. Gosti donose skroman poklon za kuću, kako bi mladom bračnom paru olakšali početak bračnog života i kako bi imali korisne stvari za domaćinstvo.

obicaj-mladenci-korak-do-vencanja-3

Situacija je drugačija danas, pa mnogi imaju običaj da proslavljaju ovaj praznik u kafićima i restoranima, umesto kod kuće.

Recept za mladenčiće

Sastojci:

 • 1/2 kg mekog brašna
 • 1 sveži kvasac
 • 1 kkšećera
 • 1 kksoli
 • 2 dltople vode
 • 0,5 dlulja
 • 2 kaš.šećera
 • kora od narandže – izrendana
 • med
 • suvo grožđe,karanfilići, orasi, čokolada

 Priprema:

 • Umesiti glatko testo od brašna, vode, kvasca, šećera, ulja, narandžine korice i soli.
 • Ostaviti na toplom pola sata da testo udvostruči volumen, premesiti ga, rastanjiti na debljinu 0,5 cm, te napraviti 40 pogačica, (vaditi ih čašom ili odgovarajućom modlom).
 • Jako je važno da bude tačno četrdeset kolačića, ako vam preostane testo zadnji kolačić može da bude nešto veći.
 • Kolačiće izbosti na nekoliko mesta sa bosiljkom, poređati u pleh i pustiti da malo nadođu.
 • Peći ih 20-tak minuta i još tople premazati sa medom.
 • Radi dekoracije u sredinu možete da stavite zrno suvo grožđe,karanfilić, orase ili čokoladu.

Izvor recepta i fotografije:www.coolinarika.com

obicaj-mladenci-korak-do-vencanja-1

Kakav poklon poneti bračnom paru za Mladence

Ako ste od onih koje ovih dana muči pitanje kako izabrati pravi poklon za mladence, daćemo vam nekoliko saveta i predloga. Prvo se raspitajte kod mladog bračnog para ili njihovih roditelja šta im od pokućstva nedostaje ili šta bi još želeli da imaju. Pošto se za Mladence obično poklanjaju mali kućni aparti, posuđe, i ostale važne potrepštine za domaćinstvo, razmislite prvo koliko novca možete izdvojiti za to. U skladu sa odabranim poklonom i iznosom novca treba odabrati i željeni poklon. Najbolje je da odaberete nešto interesantno i korisno, što znate da će mladom bračnom paru poslužiti u kući.

Ukoliko se niste na vreme pripremili za ovaj praznik, možete im odneti neko zanimljivo piće i komplet čaša.

Predlog poklona možete pogledati u prethodnom postu, gde možete pronaći odgovarajuću inspiraciju: Pokloni za mladence 

4.3/5 ocena (6 glasova)

Autor teksta: Marijana Milanović