Zanimljive činjenice o veridbi

Datum: 05. 02. 2014. Kategorije: Prosidba i veridba, Ceremonija

Veridba je običaj na koji je zbog uticaja zapada došlo do promene, jer se današnji mladi odlučuju da proslave taj trenutak drugačije nego što se to radilo u prošlosti. Mnogi vole da to objave i proslave sa porodicom i prijateljima dok neki vole da to proslave sami.

zanimljive-cinjenice-o-prosidbi-2

Da li ste znali:

  • Tradicija darivanja ili razmene vereničkih prstenja počela je još 1477. godine, kada je rimski imperator Maksimilijan darovao Mariji Burgundskoj dijamantski prsten i na taj način je verio.
  • U prošlosti su muškarci davali prsten devojci, kao znak da su u mogućnosti da je finansijski izdržavaju, dok su drugi muškarci davali prsten svojoj voljenoj kao obećanje da će se venčati kad se vrate iz bitke.
  • Običaj je da se verenički prsten nosi na domalom prstu leve ruke, a to verovanje potiče iz drevnog Egipta, gde su stari egipćani smatrali da "ljubavna vena" vodi iz tog prsta pravo do srca.
  • Veridba danas, kod većine parova traje negde između 13 do 18 meseci, a mali je broj onih koji se venčava u okviru prvih šest meseci.
  • Sudeći po Ginisovoj knjizi rekorda, najduža veridba trajala je 67 godina, a Octavio Guillen i Adriana Martinez su se verili sa 15 godina a uzeli se kada su imali 82 godine.

zanimljive-cinjenice-o-prosidbi-1

Pogledajte u narednom postu šta kaže statistika o prosidbi.

5.0/5 ocena (1 glasova)

Autor teksta: Marijana Milanović