Zašto su venčanice bele boje

Datum: 15. 02. 2014. Kategorije: Običaji i tradicija, Ceremonija

Ako se malo udubimo u prošlost i običaje koji su tada važili, pronaćićemo dokaze da do polovine 19. veka skoro nijedna mlada nije nosila belu haljinu. Ovaj podatak nam govori da tradicija nošenja belih venčanice i nije tako duga kao što smo oduvek zamišljali. 

vencanje-kraljice-viktorije-19-vek-5

Pre 19. veka, pripreme za venčanje a posebno za venčanicu su bile velike i raskošne, šile su se specijalne haljine različitih boja, koje su se kasnije nosile i za druge posebne prilike. Tada su mlade birale venčanice u stilu tradicionalnih nošnji ukrašenih sa što više detalja i ukrasa.

Raskošnost i lepota venčanice ukazivali su na materijalno stanje porodice, jer su tada venčanja predstavljala mnogo više od sjedinjenja dvoje ljudi, ono je predstavljalo povezivanje porodica, u nekim slučajevima i država.

Pošto je postojalo mnogo više siromašnih devojaka, one su za dan svog venčanja birale najlepšu haljinu iz svog garderobera. 

vencanje-kraljice-viktorije-19-vek-7

1840 godine desilo se najvažnije venčanje 19-og veka, kada su se venčali engleska kraljica Viktorija i Albert of Saxe-Coburg, poznat kao princ Albert. 

Mlada kraljica Viktorija je za tu posebnu priliku odlučila da se odrekne boja, i pojavi obučena u belo od glave do pete. Odabrala je venčanicu od belog satena i tradicija koja traje do današnjeg dana je počela uzorom na nju. U to vreme, bela nije bila simbol nevinosti i čistote, već je to predstavljala plava boja, koja je bila i najčešći izbor žena tog perioda kada su venčanice bile u pitanju. Bela boja je sa druge strane simbolizovala raskoš i bogatstvo, čak su je neki smatrali veoma kontraverznom jer je bela boja u to vreme takođe smatrana i bojom žalosti.

venvanjeckraljicecviktorije

Nakon hrabrog izbora engleske kraljice bela venčanica je postala opšti trend evropskih venčanja. Sve naredne neveste tog doba su se ugledale na nju i moda se ubrzo proširila. Danas se mlade u većini slučajeva odlučuju za različite nijanse bele boje, boje slonovače ili šampanj boje, mada ima onih smelijih koje vole da unesu detalje jarkih boja.

de7573ca0703b380f73c54a3f96a7a58

Da li ste za tradicionalne venčanice u ovim svetlim nijansama ili biste pak odabrale istu u nekoj drugoj, vedrijoj boji? Pogledajte modele venčanica koji su danas popularni.

0.0/5 ocena (0 glasova)

Autor teksta: Marijana Milanović