11 ključnih koraka kod prosidbe koje moraš znati!

Datum: 03. 02. 2014. Kategorije: Prosidba i veridba, Saveti za mladoženju, Saveti, Ceremonija

Kada je ljubav u pitanju, stvari su vrlo jasne! Ako smatraš da imaš kraj sebe devojku koja te čini srećnim i sa kojom možeš sebe da vidiš i za 10 ili 30 godina, nemoj da oklevaš, već pogledaj savete kako da je zaprosiš na najlepši mogući način.

Korisne informacije možeš takođe pronaći u postu Šta statistika kaže o prosidbi , ali i u kategoriji prosidba i veridba, gde će se nalaziti videi i priče drugih parova.

prosidba-4

Kako da zaprosiš devojku?

1. Ispitaj situaciju

Pre nego što počneš sa pripremama, ako već niste razgovarali na temu zajedničkog života, moraš ispitati da li je ona spremna za brak i da li je ovo pravi trenutak za to. Potrudi se da na kreativan način otkriješ njen stav prema braku i njena osećanja prema tebi a da ona ne postane sumljičava.

Savet: Odgledajte neki romantičan film sa prosidbom, pa posmatraj krišom njenu reakciju. Takođe je možeš zamoliti da ti nabroji nekoliko razloga zbog kojih te voli i šta joj se sviđa kod tebe ili zamoli neku drugaricu da ispita situaciju za tebe (osobu od poverenja na koju možeš računati).

2. Pomoć prijatelja

Biće ti potrebna pomoć prijatelja ako planiraš da je iznenadiš, pa čak i da planiraš intimnu prosidbu daleko od očiju javnosti. Ako plan podrazumeva prijatelje i rodbinu imaćeš više posla oko pripreme ali i njihovu pomoć.

Savet: Izaberi nekog prijatelja ko ti je blizak i ko ti zaista može pomoći oko organizacije, ali i nekog ko zna da čuva tajnu. (ako je pričljivac lako može da ti pokvari iznenađenje). Drži se svoje ideje i dobro razmisli o svim predlozima koje ćeš dobijati...a veruj mi biće ih mnogo ako uključiš čitavu rodbinu i prijatelje u organizaciju.

prosidba-1-3
3. Kupi prsten

Druga najbitnija stvar je da joj pokloniš savršen prsten koji će biti baš onakav o kakvom je maštala. Taj prsten treba da predstavlja vas i vašu ljubav, a ona će ga sigurno uvek nositi na ruci....ako izabereš onaj pravi. (zapati da je prsten ono čime će se posle ona hvaliti svima). Takođe, obavezno saznaj koja veličina prstena njoj odgovara da ni bi došao u situaciju da je prsten suviše veliki i čak mali za njen do mali prst.

Savet: Ako nisi siguran kakav prsten da izabereš, zaviri u njenu kutiju sa nakitom, pogledaj kakvo prstenja nosi ili čak zamoli njenu i tvoju prijateljicu da to ispita ako smatraš da je suviše očigledno da sam to istražiš. Iskoristi neki njen prsten kako bi saznao veličinu koja odgovara njenom prstu. (zapamti da mora odgovarati domalom prstu)

4. Budi kreativan

Ovo je pravi trenutak da budeš kreativan i pokažeš svoje umeće, pa čak i da sebe smatraš totalnim anti talentom za to...zato postoji ovaj portal pun inspiracije i saveta koji će ti pomoći da je iznenadiš. Uradi nešto neočekivano ili čak nešto što inače nikad ne bi pristao da uradiš...to je dokaz ljubavi koji će ona pamtiti i ceniti.

Savet: Iznenadi je romantičnom večerom u nekom zanimljivom restoranu, putovanjem ili organizuj žurku samo za nju. Ako želiš nešto kreativnije, zapiši na papir sve stvari koje ona voli pa ćeš dobiti konkretnu ideju da li da joj napišeš ljubavno pismo, napraviš foto album sa vašim slikama, napišeš ili otpevaš omiljenu pesmu, pozoveš na ples ili čak snimiš video.

5. Osmisli taj dan

Veoma je važno da napraviš dobar plan pa makar i u kratkim crtama u svojoj glavi. Bitno je da budeš siguran u organizaciju da te ne bi odala nervoza ili eventualne promene koje se mogu neplanirano desiti. Ako dođe do nekih promena bitno je da imaš rezevni plan.

Savet: Kupi joj neki zanimljiv poklončić kako bi ti bio tu za rezervu, ako nešto posumlja ti joj ga pokloni i odklonićeš sve sumnje...pa nastavi sa planom. (uspeh zagarantovan...provereno!).

  • Pronađi odgovarajuće mesto

To može biti mesto gde ste se prvi put upoznali, mesto gde volite često da idete ili čak mesto o kojem ona već dugo mašta. Bitno je da budi lepe uspomene i da će je oduševiti.

Savet: Zanimljiva mesta mugu biti omiljeni restoran, šetnja pored reke, omiljeni park ili čak neko egzotično putovanje. Na tebi je da malo istražiš...

  • Isplaniraj datum

Ako može nek to bude datum koji je njoj ili vama simboličan na neki način. Može to biti njen rođendan, vaša godišnjica zabavljanja i datum kad ste se upoznali ili čak neki praznik. Ako ne možeš da dočekaš neki od odgovarajućih datuma, odluči se za onaj dan kada znaš da će ona biti slobodna i odmorna kako bi mogla maksimalno da uživa u iznenađenju.

Savet: Proveri prognozu vremena ako planiraš da to iznenađenje bude na otvorenom, i obavezno proveri da li ona taj dan ima neke bitne obaveze ili sastanke koji se ne mogu odložiti.

  • Izaberi pesmu

Bilo bi dobro da pustiš vašu pesmu, ako je imate, pre ili tokom prosidbe. Ako nemate pesmu odeberi neku zanimljivu ili romantičnu pesmu i ulepšaćeš taj momenat.

Savet: Zamoli konobare u restoranu da je puste na tvoj znak ili ako ste na koncertu omiljenog benda zamoli ih da odsviraju tu pesmu i da možda prirede neki spektakl za nju.

  • Isplaniraj ostatak dana

Isplaniraj šta ćete raditi posle prosidbe, jer bi bilo lepo da taj osećaj potraje bar taj dan, a ona će ga sigurno pamtiti kao jedan od najlepših i najzabavnijih.

Savet: Možeš organizovati žurku sa vašim prijateljima ili porodicom, možeš je odvesti na večeru ili šetnju, možete gledati omiljeni film ili plesati na plaži.

prosidba-1-2

6. Reci njenim roditeljima/prijateljima

Ako je ona vezana za svoje roditelje bilo bi zanimljivo da pre same prosidbe odeš do njenih roditelja i kažeš im svoje planove. ( biće im drago) Možeš to da kažeš i nekoj njenoj veoma dragoj prijateljici ili čak detetu ukoliko ga ima.

Savet: Ako porodica i prijatelji učestvuju u celoj organizaciji onda ih obavesti na vreme kako bi ti pomogli oko organizacije. Ako ima drage prijatelje ili članove porodice koji žive u inostranstvu, zamoli ih da snime neki zanimljiv video ili ih pozovi na skajp kako bi bili deo iznenađenja. Ako imate dete bilo bi zanimljivo da snimaš reakciju dok njemu/njoj saopšatavaš planove. (ona će se sigurno oduševiti).

7. Uvežbaj govor

Bilo bi dobro da osmisliš i uvežbaš to što ćeš joj reći. Nemoj se oslanjati na svoju spontanost jer ako nisi odličan glumac ili pesnik teško da ćeš pored te nervoze ostati pribran.

Savet: Smisli šta bi joj mogao reći i zapiši to na papir pa čitaj svaki dan kako bi dobro uvežbao govor. Bilo bi dobro da osmisliš makar kratku rečenicu u kojoj možeš reći koliko i zašto je voliš i zašto bi volelo da baš pored nje provedeš ostatak života.

8. Na koleno

Većina devojaka bi volele da dečko klekne ispred njih dok je prosi, to je tradicija kojom muškarci pokazuju poštovanje prema ženi koju žele da zaprose.

Savet: Ako imaš duži govor, više od jedne rečenice, stani naspram nje, uhvati je za ruke i gledaj pravo u oči dok joj govoriš. Nakon toga klekni na jedno koleno i postavi to čuveno pitanje i tako ćeš odložiti to uzbuđenje i ona će moći da se skoncentriše na tvoje reči. Ako si nervozan i znaš da ćeš se zbuniti onda odmah klekni i nemoj dužiti govor...ona će se toliko zbuniti da neće primetiti tvoju nervozu.

9. Rekla je DA!

Najzad možeš da odahneš, jer ipak svi čekaju da čuju to čuveno DA. Prsten obično ide na domali prst desne ruke ali to ne mora biti pravilo, ipak na kraju je to samo vaša odluka. (pardon...njena!)

Savet: Nemoj joj dati kutijicu sa prstenom već joj ti stavi prsten na ruku i zagrli je, jer će verovatno biti u šoku i suzama pa će joj prijati tvoj zagrljaj.

prosidba-1

10. Zabeleži momenat

Bilo bi lepo imati dokumentovan taj momenat, jer bi uvek mogli da uživate u tim uspomenama. Organizuj nekog ko bi vas snimao ili slikao tokom prosidbe pogotovu ako je u celu organizaciju uključeno više ljudi. Ukoliko ste sami i planirate da to veče bude samo za vas, iskoristi mobilni telefon pa posle zabeleži makar jednu sliku nje ili zamoli nekog da vas uslika. Značiće vam jednog dana uspomena na taj dan.

Savet: Obavezno napunite baterije na foto aparatu ili kameri i zaduži nekog prijatelja ili poznanika za koga znaš da ima iskustva i da će sve to zabeležiti kako si zamislio.

12. Podelite novosti sa svojim prijateljima

Ako si uključio porodicu i prijatelje u celu organizaciju onda ovaj korak možeš da preskočiš, ali ako si organizovao intimnu prosidbu, potrudi se da obavestiš najbliže prijatelje i porodicu o ishodu.

Savet: Budi kreativan pa im pošalji njenu sliku sa prstenom pa nek sami zaključe ili im direktno kaži da si je zaprosio. To je vaš dan ali bi bilo lepo da ga podelite sa vama dragim ljudima.

Ovo su samo neki od saveta koji će ti puno pomoći u planiranju prosidbe, ako nisi siguran kako bi to uradio slobodno nas kontaktiraj pa ćemo zajedničkim snagama pronaći rešenje.

 

4.1/5 ocena (9 glasova)

Autor teksta: Marijana Milanović