Kako odabrati odgovarajuću šminku za venčanje

Datum: 12. 05. 2015. Kategorije: Frizura i šminka, Inspiracija

Šminka je važan segment u pripremama jedne mlade, jer ističe sve njene atribute, a sakriva eventualne nedostatke.

Kako bi na dan venčanja zablistale u svom punom sjaju, potrebno je da odaberete profesionalnog šminkera i kvalitetne proizvode. Ukoliko se same šminkate, obavezno isprobajte sve proizvode pre samog venčanja i uverite se u njihov kvalitet i željene efekte.

Kvalitet preparata koje nanosite na vaše lice je izuzetno važan faktor kako zbog postojanosti, tako i zbog zdravstvenih razloga. Moj predlog je da se oslonite na pouzdane brendove. Nemojte pristajati na novine na sam dan venčanja. Ukoliko niste nikad koristili veštačke trepavice i nanosili puder, predlažem da odete na probnu šminku i uverite se da vam to i odgovara.

Važno je da na taj dan budete lepe, ali i da se osećate lepo u svojoj koži. Teška šminka i određene boje mogu biti loš izbor za vas, i zato je najbolje da pročitate nekoliko saveta koji će vam pomoći u donošenju odluke o savršenom makeup look-u za vaše venčanje.

Pročitajte i prethodne postove...
Make up za smelije mlade i Istaknite vašu prirodnu lepotu nežnom šminkom

profesionalna-sminka-za-mladu-za-vencanje-korak-do-vencanja-7

Saveti za savršen makeup za sve mlade

Prvo pravilo

Negujte svoju kožu pre venčanja.
Ukoliko vam je to svakodnevna rutina, onda samo tako nastavite, a ukoliko nemate običaj da radite piling, stavljate maske i redovno je negujete odgovarajućim kremama za vaš tip kože i godine, počnite sa tretmanima najkasnije mesec dana pre venčanja. Zakažite tretmane kod svog kozmetičara ili sami pravite maske za regeneraciju i negu koje će oporaviti vašu kožu.

Savet: 
I pre samog šminkanja dobro očistite kožu i nanesite odgovarajuću podlogu za lice 

profesionalna-sminka-za-mladu-za-vencanje-korak-do-vencanja-15

Drugo pravilo

Pronađite odgovarajućeg profesionalnog šminkera koji odgovara vašem senzibilitetu, koji koristi kvalitetnu šminku i čiji vam se dosadašnji radovi dopadaju. 

Savet: 
Pretražite sve profesionalne šminkere koji se nalaze u vašem gradu i okolini. Pregledajte njihove radove i proizvode koje koriste. Istražite sve što vas zanima u vezi njih na njihovom sajtu ili facebook stranici. Po mogućnosti se raspitajte i kod prijateljica kakvo je njihovo iskustvo pri odabiru šminkera. Dodatni savet vam uvek može značiti u donošenju konačne odluke.

profesionalna-sminka-za-mladu-za-vencanje-korak-do-vencanja-17

Treće pravilo

Odaberite odgovarajući puder koji je u skladu sa bojom vaše kože. Nemojte preterivati sa količinom i ne stavljajte tamnije nijanse, jer će se ta razlika primetiti na vratu i u odnosu na ostatak tela, a to sve može izgledati vrlo ružno.

Savet: 
Ukoliko se šminkate same, posavetujte se sa dermatologom ili prijateljicom koja ima više iskustva sa korišćenjem pudera. Kod šminkera nema puno o čemu da razmišljate, ali naglasite kakav tip kože imate i koja je vaša svakodnevna rutina i šta obično koristite od šminke. Na taj način će šminker steći utisak o tome kakav puder i podloga vama najviše pristaje.

Kako da odredite boju tena?

Pogledajte vene na unutrašnjoj strani vaših podlaktice na dnevnom svetlu

 • Ako su zelenkaste, vaša koža ima žuti podton što znači da je boja vašeg tena topla.
 • Ako su vam vene više plave, onda je podton vaše kože plav, što znači da je vaša boja tena hladna.

Ako vaš ten ne spada ni u jednu od ovih grupa i ako vam podjednako dobro stoje i srebro i zlato, i sve ostale boje, onda ste jedan od srećnika koji imaju neutralnu boju tena.

Uvek birajte nijansu pudera koja je najsličnija boji vaše kože.

Puderi se najčešće proizvode u različitim varijantama podtonova kao što su hladni, topli ili neutralni. Hladni su rozikasti, topli su žućkasti, a neutralni bež boje.

Savet: 
Nanesite prstom ili četkom nekoliko nijansi odabranog pudera na svoje lice i vrat i vidite koja nijanse najviše priliči vašem tenu. Samo tako ćete biti sigurni u donošenju prave odluke.

profesionalna-sminka-za-mladu-za-vencanje-korak-do-vencanja-07

Koji tip pudera odgovara vašem tipu kože?

Starija koža
Ako želite da na dan vašeg venčanja vaša koža izgleda mlađe, odaberite neku laganu podlogu, ili neki pudera koji srednje pokriva, koji obavezno hidrira kožu i koji vam ujednačava ten. Pokušajte da izbegnete teške i guste pudere sa jakom pokrivnom moći, ukoliko vam je lice problematično, jer ćete samo još više istaći nedostatke.

Suva koža
Odaberite kremu u boji ili neki od tečnih pudera za jače prekrivanje.

Masna koža
Ako vam je koža masna, obavezno koristite pudere bez ulja (oil-free). Ako vam je koža baš masna, odlučite se za puder u prahu, tj. presovani koji ćete naneti preko tečnog.

Problematična koža
Ako imate kožu sklonu bubuljicama (aknama), puder koji odaberete mora biti bez ulja. Uz to, reč "non-comedogenic" što znači da ne izaziva bubuljice (ne začepljuje pore). Ako ima i salicilnu kiselinu među sastojcima, onda je taj puder najverovatnije dobar izbor za kožu sa problemima.

 profesionalna-sminka-za-mladu-za-vencanje-korak-do-vencanja-puder

Četvrto pravilo

Istaknite samo jedan deo lica koji smatrate da je vaš adut. Važno je da ostanete umereni, čak i ako se odlučite za jaču šminku. Nemojte slepo pratiti trendove i preterivati u nanošenju preparata. Istaknite ono što najviše volite na svom licu, a ostatak nek bude sveden.

Šminkeri obično znaju da vam predlože najbolje opcije kada vas dobro osmotre. Budite otvorene za predloge.

Savet: 
Ako imate lepe i krupne oči, stavite jaču senku ili alajner koji će ih još više staviti u prvi plan. Ukoliko imate puna usta i divan smeh, odlučite se za jači ruž.

profesionalna-sminka-za-mladu-za-vencanje-korak-do-vencanja-03

Peto pravilo

Odaberite senke koje se slažu sa bojom vaših očiju, bojom vaše kože, kosom i venčanicom koju ste odabrale. Nijanse koje su vrlo popularne za venlčanje su svetle smeđe, tamno smeđa, crna, siva, zlatni tonovi.

Savet: 
Pogledajte koje senke se najviše slažu sa vašom bojom očiju:

Plave oči
Nijanse koje će istaći vaše oči su braon, boja breskve ili narandžasta, a za glamurozniji efekat izaberite sve nijanse od sive, tamnosive, pa sve do metalik srebrne boje.
Više o tome pročitajte u prethodnim postovima o makup-u.

Zelene oči
Vama odgovaraju nijanse kao što su tamnoljubičasta, indigo plava, ciklama i pink, one daju kontrast zelenoj boji očiju.

Svetlosmeđe oči
Vama odgovaraju najviše svetle nijanse senki u bež ili zlatnoj boji u kombinaciji sa tamnijom nijansom iste boje. Za one smelije, predlažem tamnoplavu boju u kombinaciji sa srebrnom senkom.

Tamnosmeđe oči
Nijanse koje se najbolje uklapaju uz vaše oči su boja šampanjca i nežni smeđi tonovi. Takođe se možete odlučiti za zelene ili sive nijanse. Za glamurozan efekat izaberite zlatne i bakarne svetlucave senke.

profesionalna-sminka-za-mladu-za-vencanje-korak-do-vencanja-5 

Šesto pravilo

Nemojte preterivati sa rumenilom. Dovoljno je da istaknete obraze sa odgovarajućom nijansom koja najviše priliči vašoj koži.

Najbolje rumenilo je ono koje izgleda najprirodnije na vašem licu, tačnije, ono koje je približno boji vaših obraza kada se zarumenite.

Savet: 
Najbolja su rumenila u kamenu, dok su rumenila u prahu takođe vrlo praktična, jer sadrže sastojke koji neguju i štite kožu, a odgovaraju svim tipovima kože, posebno mešovitoj. Kremasta rumenila najviše odgovaraju suvoj koži, a prednost ovih rumenila je što daju potpuno prirodan izgled.

Predlog rumenila u skladu sa bojom vaše kose i kože

 • Za devojke sa svetlijom kosom i svetlim tenom predlažem ružičaste tonove, od toplijih do bebi roze i bisernih
 • Ako imate svetao ten, a tamniju kosu idealno će vam pristajati toplije nijanse poput narandžaste i boje breskve
 • Devojkama tamnije maslinaste puti najbolje stoje rumenila u crvenkastim tonovima, bojama zemlje i bronze.

profesionalna-sminka-za-mladu-za-vencanje-korak-do-vencanja-2

Sedmo pravilo

Pažljivo sa veštačkim trepavicama. Ukoliko imate svetle, kratke ili retke trepavice, definitivno razmislite o veštačkim trepavicama kako bi malo naglasile oči. Ako se odlučite za njih, nemojte posegnuti za onim najvećim i najgušćim. Budite realne i odaberite one koje najbolje idu uz oblik vaših očiju.

Savet: 
Odabir veštačkih trepavica u skladu sa oblikom vaših očiju:

Male oči -  izaberite one duže i ređe modele ili pak umetnite nekoliko individualnih pramenova na samom rubu kapaka.
Okrugle oči - odlično će vam pristajati veštačke trepavice koje su duže na krajevima (rubu oka).
Krupne oči - odaberite guste i velike veštačke trepavica, koje će dodatno naglasiti vaše oči.
Bademaste oči - Vama pristaju svi oblici veštačkih trepavica.

profesionalna-sminka-za-mladu-za-vencanje-korak-do-vencanja-04

Osmo pravilo

Izaberite vodootpornu maskaru. Obzirom da je venčanje vrlo emotivan dan, postoji mogućnost da poteče i koja suza. Predlažem vam da igrate na sigurnu loptu i pripremite se za takve situacije.

Savet:
Koji oblik četkice najviše odgovara vašim trepavicama:

 • Za male i kratke trepavice odaberite maskaru sa četkicom za postizanje volumena ili četkica koja ima guste i kratke dlačice.
 • Za duge i retke trepavice odaberite gustu i po mogućnosti dugačku maskaru koja takođe daje volumen.
 • Za devojke sa svetlijim trepavicama predlažem gumenu četkicu koju je potrebno naneti sa gornje i donje strane trepavica.

profesionalna-sminka-za-mladu-za-vencanje-korak-do-vencanja-16

Deveto pravilo

Budite umereni sa isticanjem obrva. Pratite prirodni oblik i ako niste stručni, prepustite da ih neko sa više iskustva oblikuje.

Prirodne obrve su uvek bolji izbor. Iako je danas popularan trend gustih prirodnih obrva, mnoge devojke pokušavaju da postignu taj efekat pogrešnim metodama. Nekada je prirodno sasvim dovoljno. Popravite olovkom za obrve eventualne nedostatke i rupe koje su nastale, iščešljajte ih i premažite prozirnim fiksatorom za obrve.

Savet: 
Idite kod pouzdanog kozmetičara da vam oblikuje obrve u skladu sa vašim crtama lica. Ako želite da izmenite oblik svojih obrva, jer ste ih previše istanjili, počnite da mažete svako veče pred spavanje ricinisovo ulje na obrve i trepavice kako bi ih oporavili i vratili u prirodno stanje. 

profesionalna-sminka-za-mladu-za-vencanje-korak-do-vencanja-06

Deseto pravilo

I ne zaboravite sprej za fiksiranje šminke, koji će omogućiti da vam šminka duže ostane netaknuta na licu.

Njegova uloga je da finišira izgled savršeno našminkanog lica. Nanosi se nakon kompletne šminke, i to jednostavno u dva do tri pritiska na pumpicu koja zatim najsitnijim česticama magične tečnosti upotpunjuje završnicu šminke koja omogućava da takav savršen izgled zadržite tokom celog dana.

Savet:
Napraviti sami sprej za fiksiranje šminke kod kuće uz pomoć samo dva preparata i prazne bočice sa raspršivačem. Potrebna vam je:

 • čista, alkoholom dezinfikovana posudica sa prskalicom
 • destilovana voda
 • apotekarski glicerin.

Potrebno je da dozirte jednu mericu glicerina na prema dve merice destilovane vode. Iz distance od 15-20 cm od lica, naprskajte dobijenu tečnost na lice i pustite da se osuši.

profesionalna-sminka-za-mladu-za-vencanje-korak-do-vencanja-18

Pratite ove savete i postićićete željene efekte na dan svog venčanje.

5.0/5 ocena (2 glasova)

Autor teksta: Marijana Milanović