8 pitanja koje morate postaviti pre rezervacije usluga za vaše venčanje

Datum: 27. 08. 2014. Kategorije: Saveti oko organizacije, Saveti

Angažovanje pravog tima ljudi je od presudnog značaja za organizaciju vašeg venčanja.

Obzirom na obaveze koje treba ispuniti, može biti veoma stresno i zahtevno. Kako bi uspeli u zacrtanom cilju potrebno je da razmotrite nekoliko osnovnih pitanja. Kako izabrati prave ljude? Kome verovati? Kome se obratiti za savet?

Naravno, nije lako i potpuno je prihvatljivo ako naiđete na prepreke i ako ste preopterećeni, frustirani i zbunjeni svim tim pitanjima i nedostatkom pravih odgovora. Ipak uzmite u obzir da ne ogranizujete venčanje svakog dana. Sve to vam je verovatno potpuno novo i nepoznato, zato budite blagi prema sebi. Kako bi vam pomogli i učinili ceo taj proces organizacije jednostavnijim, odlučili smo da vam damo nekoliko korisnih saveta kako izabrati najbolje ljude za vaše venčanje.

zamurovic-photography-12

Ovi saveti će vam pomoći da pronađete prave ljude za vas, koji će razumeti vaše potrebe i ispuniti vaša očekivanja, jer nisu svi za svakog.

Kako osigurati najbolju uslugu za vaše venčanje?

Istražite

Mnogo više ćete saznati iz sastanka ili razgovora, ako se pre toga malo informišete. Pročešljajte internet ili popričajte sa prijateljima koji su se nedavno venčali. Raspitajte se o cenama i o uslugama koje se nude u vašem gradu. Stvorite sliku o tome šta želite, a šta ne. Sajtovi o venčanjima i forumi mogu biti odličan izvor informacija. Ovako dobro pripremljeni ćete znati koja pitanja da postavljate i na šta treba da obratite pažnju.

Upoznajte ih lično

Sastanak uživo je najbolji način da se upoznate sa vendorima i uverite da li vam njihove usluge odgovaraju. Ovakav vid interakcije vam omogućava da vidite kompletnu sliku o njihovoj ličnosti, stilu i profesionalizmu. Ako ovo nije moguće, organizujte razgovor putem telefona ili skajpa.

zamurovic-photography-15

Postavljajte pitanja

Ne postoje glupa pitanja. Potrudite se da dobijete jasan i konkretan odgovor na sva vaša pitanja. Ako niste dobro razumeli, postavljajte dodatna pitanja sve dok vam ne bude sve savršeno jasno. Pravi profesionalci su strpljivi, puni razumevanja i odvojiće dovoljno vremena da vam pomognu da napravite pravi izbor za vaše venčanje.

Slušajte

Ne slušajte samo reči koje govore, nego se stvarno uključite u ceo razgovor. Obratite pažnju na govor tela. Da li su samouvereni i sigurni u to što pričaju? Da li izgledaju i zvuče nervozno? Da li imate neki čudan osećaj? Uzmite u obzir sve što vidite, čujete i osećate, kao i njihove odgovore. Najvažnije je da se rukovodite svojim osećajem, jer ako uvidite da vam nešto ne štima, obično je i tako.

Posvetite se prikupljanju relevantnih informacija i zapišite sve što smatrate da vam je neophodno.

Pogledajte reference.

Prezentacije obično prikazuju samo najbolja, ali ne uključuju i prosečna izdanja. Iskustva mladenaca se teško lažiraju. Naš savet je da kontaktirate mladence koji su imali iskustvo sa konkretnim vendorima. Pitajte ih šta vas sve interesuje i dobro ih saslušajte. Čak i ako imaju samo reči hvale, moći ćete da "pročitate između redova", ako je bilo nekih problema. Potražite i na internetu iskustva drugih mladenaca. Uzmite u obzir sve ove informacije pri donošenju konačne odluke.

utisci-mlade-o-uslugama-zamurovic-photography-17

8 pitanja koje morate postaviti SVIMA koje planirate da angažujete za svoje venčanje.

1. Koliko venčanja radite godišnje? Koliko dugo radite ovaj posao?

Ovo je vrlo važno da pitate. Idealno bi bilo da imaju ogromno iskustvo, posebno sa venčanjima. Ne samo da će biti stručniji u svom poslu, nego poseduju mnogo više informacija koje vam mogu koristiti i bićete sigurniji da će vaš dan proći „glatko".

2. Koliko koštaju vaše usluge?

Cena je relativna stvar, posebno kada se uzme u obzir iskustvo, reputacija i stručnost. Uglavnom talentovaniji profesionalci imaju više cene, zato što vrede više i više ulažu u svoje poslovanje.

3. Koliki je depozit? Kada i kako se plaća?

Depozit je česta pojava i zato obavezno postavite detaljnija pitanja o ovoj temi. Saznajte da li ste time osigurali njihove usluge i do kada morate dati depozit.

4. Šta je konkretno uračunato u cenu?

Paketi su uglavnom različiti, tako da nećete moći da poredite ponude bez malo računanja. Saznajte sve do detalja šta podrazumeva svaki taj paket, konkretna usluga ili proizvod. Najmanja cena ne znači uvek i najbolja ponuda. Neke skuplje ponude sadrže usluge koje se u drugim ponudama doplaćuju. Takođe postoje opcije da na dve ili više dodatnih usluga dobijete i popust. Uzmite i to u obzir.

zamurovic-photography-19

5. Šta se dešava ukoliko mi otkažemo? Šta se dešava ukoliko vi otkažete?

Saznajte pod kojim uslovima se depozit vraća i da li se vraća. Da li imaju plan B za „ne daj Bože"? Saznajte do kojeg datuma je potrebno potvrditi željene usluge.

6. Da li ima nekih dodatnih – skrivenih troškova?

Porezi, troškovi puta i razni drugi troškovi mogu značajno povećati cenu. Važno je da budete sigurni u to šta je sve uključeno u cenu i da li ima nekih dodatnih troškova koje treba platiti.

7. Kakav je plan i program vaše usluge?

Važno je da imate uvid u ceo program, kako bi mogli sve da uklopite u protokol. Raspitajte se kakav je njihov raspored i na koji način izlaze na kraj sa kašnjenjem i nepredviđenim situacijama.

8. Šta je to što vas izdvaja od drugih?

Pokušajte da im postavite ovo pitanje i saznate po čemu smatraju da su bolji od svoje konkurencije. Uvidećete da li rade na svom imidžu i da li imaju samopouzdanja i koliko uspešno rade svoj posao.

utisci-mlade-o-uslugama-zamurovic-photography-30

Ako pametno odaberete, uz profesionalne usluge, dobićete stručnu pomoć i savete...besplatno!

Fotografija: Zamurovic Photography

0.0/5 ocena (0 glasova)

Autor teksta: Marijana Milanović