Jednostavni saveti za održavanje čistoće i sjaja vašeg nakita

Datum: 27. 06. 2014. Kategorije: Saveti za mladu, Saveti

Sav nakit, a posebno verenički prsten i burme je potrebno održavati kako bi zadržali onaj prvobitni sjaj. Odvojite vreme i posvetite se svom nakitu, na taj način ćete ga sačuvati od spoljnih uticaja i oštećenja koja mogu nastati vremenom. 

Nakit u dodiru sa kožom skuplja razne masnoće, mrtve ćelije i kamenac iz vode koji ostavljaju negativan uticaj na njega.

saveti-za-odrzavanje-nakita-1

Nakit se najbolje može očistiti četkicom za zube ili malom slikarskom četkicom i tečnim deterdžentom ili u slučaju veće zaprljanosti koristiti prašak za veš. 

Najčešći način čišćenja nakita:

U malu šerpu sipajte vode, stavi nakit i dodajte malo praška za veš. Ostaviti da voda proključa. Skinite sa šporeta šerpu da se ohladi i onda možete nakit očistiti četkicom za zube. Posle ga samo ispolirajte krpom.

saveti-za-odrzavanje-nakita-18

Pre nego što upotrebite bilo kakve grube metode, na primer otkuvavanje ili neku hemikaliju, konsultujte vašeg zlatara o tome da li je to bezbedno za vaš nakit.

Ukoliko vaš nakit sadrži neki dragi kamen, proverite da li je on otporan na temperaturu ili ne. Dijamanti, rubini, safiri su otporni dok su topaz, ametist, opal, smaragd, biser, koral... osetljivi i ne smeju se zagrevati.

saveti-za-odrzavanje-nakita-2

Savet:

Posle pranja proverite da li su svi kamenčići na vašem nakitu na broju. Ukoliko je neki kamen loše stajao, može se desiti da ispadne prilikom čišćenja. Prednost je to što ćete ga pronaći posle čišćenja i možete ga odneti na popravku.

Kako održavati nakit:

Srebro

Srebro se najčešće zaprlja zbog pojave oksidacije, koja čini da vaš nakit potamni. Nemoguće je izbeći ovaj proces, ali možete duže očuvati sjaj svog nakita ukoliko ga budete redovno održavali.

saveti-za-odrzavanje-nakita-8

Srebrni nakit možete očistiti:

 • samo vodom i sapunom, a ovaj proces možete raditi s vremena na vreme
 • limunom koji takođe može poslužiti kao sredstvo za čišćenje
 • vodom u koju ste rastopili malo soli
 • pastom za zube koju ćete naneti na staru četkicu za zube ili krpu i istrljati nakit
 • vodom i sodom bikarbonom u koju je potrebno umočiti nakit
 • mešavinom alkohola i talka se odlično čisti Filigranski srebrni nakit
 • pepelom od drveta možete odlično očistiti srebrni nakit koji ima ukrasno kamenje 

saveti-za-odrzavanje-nakita-10

Dodatni saveti:

 • istrljajte svaki komad nakita mokrom krpom, a zatim ga osušite mekom i suvom krpom.
 • nikad ne čuvajte vaš nakit u kesi zajedno sa drugim nakitom, naročito ako je taj drugi nakit izrađen od metala koji nije srebro.

 Zlato

Zlato je mekan metal pa treba obratiti pažnju da se nakit prilikom nošenja ne ošteti. Neke vrste se lako mogu ulubiti, iskriviti ili otkinuti. Morate se pomiriti sa činjenicom da zlatan nakit prilikom svakodnevne upotrebe dobija sitne ogrebotine i gubi svoj prvobitni sjaj. U slučaju da ga jače ogrebete, u većini slučajeva ga možete odneti na poliranje kod zlatara i biće kao nov.

saveti-za-odrzavanje-nakita-22

Obzirom da zlato spod 18 karata tamni kao i srebro, potrebno mu je posvetiti pažnje s vremena na vreme.

Zlatan nakit može očistiti:

 • vodom i prašakom za veš
 • pastom za zube kojom ćete istrljati nakit
 • amonijakom koji je potrebno rastvoriti u vodi
 • magnezijumom koji ćete takođe rastvoriti u vodi i u koji ćete ostaviti nakit da odstoji 24 h
 • alkoholom- ukoliko zlatan nakit nema nikakve cirkone i kamenčiće, možete ga umočiti na kratko u alkohol i istrljati suvom krpom. 

Bisere

Obzirom da su biseri izuzetno osetljivi treba pripaziti na to kako ih nosite i održavate. Biseri uvek stavljajte na sebe tek nakon šminkanja, stavljanja parfema ili laka za kosu, kako hemikalije iz njih ne bi abrazivno delovale na nakit.

saveti-za-odrzavanje-nakita-11

Bisere možete očistiti:

 • tako što ćete ih potopiti u mlaku vodu posle svakog nošenja
 • prebrisati ih mokrom krpom i ostaviti da se potpuno osuše. 
 • ostavite svoj biserni nakit da nekoliko dana ,,prespava" u slanoj vodi.
 • potopiti ih u mlako vinsko sirće (ukoliko se desi da biseri požute) i posle toga ih operite vodom i osušite čistom suvom krpom.

Dodatni saveti:

Da bi što duže održali njihov sjaj, povremeno prebrišite svaki biser posebno vrhom krpice koju ste pre toga uronjenili u maslinovo ulje. Nakon čišćenja, vaš biserni nakit odložite u platnenu vrećicu. Nikako nemojte držati bisere u sefu ili bilo kojim drugim mračnim i vlažnim mestima, jer će izgubiti svoj sjaj.

Platinu

Platina je metal koji je svakako zaslužio posebno mesto i treba se diviti njegovoj lepoti. Osim što spada u red najskupljih, platina je metal koji se koristi za izradu najdragocenijeg nakita. Platina je izuzetno trajan metal.

saveti-za-odrzavanje-nakita-30-2

Platinu možete očistiti:

 • vodom pomešanom s deterdžentom
 • specijalnim sredstvom za čišćenje zlata

Bakar

Bakar je vrlo popularan za izradu nakita ali i on vremenom gubi svoj sjaj i potrebno je održavati ga koristeći jednu od ovih metoda.

saveti-za-odrzavanje-nakita-19

Bakar možete očistiti:

 • deterdžentom za sudove 
 • upotrebite sirće i so koje odlično čisti mrlje sa nakita od bakra
 • istrljajte ga limunovom korom na koju ste posuli malo sitne soli
 • crnom kafom koja je takođe odlična za skidanje mrlja

Ćilibar i Žad

Ćilibar je mekan i može biti lomljiv usled starosti, zato treba voditi računa o njegovom održavanju. Ne bi trebalo da ga čuvate na mestu gde bi mogao da dođe u dodir sa ostalim nakitom ili metalom. Preporučujemo da ovaj nakit čuvate na mekoj tkanini. Ne dozvolite da vaš nakit od ćilibara dođe u kontakt sa jakim sredstvima za čišćenje, sapunom, deterdžentom, sredstvima za čišćenje nakita, parfemom ili sprejom za kosu.

saveti-za-odrzavanje-nakita-23

Ćilibar možete očistiti:

tako što ćete staviti vaš nakit  nekoliko minuta pod mlaz tekuće vode. Nakon toga ostavite ogrlicu izloženu na suncu ne više od 1h. Za brisanje ogrlice možete koristiti pamučnu tkaninu.

Vaš nakit nemojte izlagati vrućoj vodi, kao ni jakom suncu.

Ćilibar i žad možete takođe očistiti:

 • alkoholom
 • apotekarskim benzinom

*Posle čišćenja treba ih nahraniti s malo maslinovog ulja, a višak masnoće ukloniti jelenskom kožom, koja odlično upija i daje sjaj.

Tvrdo drago kamenje

Tvrdi dragulji, poput dijamanta, safira i rubina su vrlo otporni.

saveti-za-odrzavanje-nakita-26

Tvrdo drago kamenje možete očistiti:

 • tako što ćete ga iščetkati novom četkicom za zube koju ste pre toga umočili u toplu vodu s rastvorenim deterdžentom za sudove.
 • u vodu u koju ste dodali malo deterdženta za sudove možete dodati i malo amonijaka i time istrljati vaš nakit

Mekše drago kamenje

Osetljivijem dragom kamenju kao što su tirkiz, malahit, mesečev kamen, lapis lazuli... smeta slana morska voda, pesak i sunčeva svetlost. Ovo drago kamenje nije tako izdržljivo kao dijamanti, pa može doći do pojave malih ogrebotina ili promene boje. Kako bi sačuvali vaš nakit od svih spoljnih uticaja potrebno je pravilno održavanje.

saveti-za-odrzavanje-nakita-4

Mekše drago kamenje možete očistiti:

 • tako što ćete nakon svakog nošenja, nakit sa dragim kamenjem obrisati čistom, mekom i vlažnom krpom
 • čuvanjem u kesici od mekog materijala, koja je odvojeno od ostalog nakita

Izbegavajte slanu vodu, jer jake hemikalije kao što su izbeljivač ili sredstva za čišćenje, lak za kosu i parfem, uništavaju površinu i drago kamenje gubi svoj sjaj.

Problematične dragulje

Problematično drago kamenje, kao što je opal i smaragd, imaju pukotine u koje prodire voda. Zato ih nikad ne uranjajte u bilo koja druga sredstva za čišćenje, već potražite savet juvelira.

saveti-za-odrzavanje-nakita-3

Slonovaču

Nakit napravljen od slonovih kljova čistite isto kao i svoje zube.

Slonovaču možete očistiti:

 • uz pomoć zubne paste i četkice za zube kojom ćete dobro istrljati nakit, isprati ga kroz mlaz vode i osušiti.
 • možete ga očistiti i uz pomoć vlažna četkica namočena u sodu bikarbonu. Tako ćete isprati žutilo koje se na slonovači nahvata zbog starosti.

saveti-za-odrzavanje-nakita-29

Koral

Koral ćete osvežiti ako ga operete maslinovim uljem. Ako je koralna ogrlica čista, ali je izgubila sjaj, ostavite je da stoji nekoliko sati u zamrzivaču.

saveti-za-odrzavanje-nakita-30

Bižuteriju

Nakit od bižuterije ima najveću manu što vremenom pozeleni ili potamni i to zavisi od kvaliteta materijala od kojeg su napravljeni. 

Nakit od bižuterije nikada nemojte kvasiti i izbegavajte da bude često u kontaktu sa vodom, jer će i najkvalitetniji komadi promeniti boju.

Nakit od bižuterije stavljajte tek kad ste završili sa spremanjem, jer bižuteriji jako smetaju znoj, losioni za telo, parfemi, dezodoransi... Posebno ga oštećuje mleko za telo, pa ne mažite delove tela na kojima je nakit u direktnom kontaktu sa kožom.

saveti-za-odrzavanje-nakita-33

Nakit od bižuterije čuvajte u kutijice ili fioke koje ste namenili za njih. Važno je i da imate odvojeno mesto za bižuteriju, jer ako je pomešate sa drugim metalima, zlatom i srebrom, bižuterija će sigurno da promeni boju.

Bižuteriju možete očistiti:

 • u rastvoru bebi kupke i tople vode
 • ukoliko ima fleka ili nečistoća koje su teško dostupne, istrljajte je četkicom za zube.

Dobro prosušite nakit pre nošenja.

*Održavanje nakita uz pomoć ultrazvučne kadice

Pored gore navedenih trikova za održavanje nakita, postoji još jedan način koji podrazumeva ultrazvučnu kadicu. 

saveti-za-odrzavanje-nakita-14

Kako se koristi

Nakit se stavlja u kadicu u kojoj se nalazi prethodno pripremljeni rastvor za čišćenje, koji zavisi od vrste nakita koji ćete čistiti. Uključivanjem, kadica emituje talase iz oblasti ultrazvučnog spektra izazivajući kavitaciju rastvora za čišćenje, čime se nečistoće skidaju sa nakita i sa najnepristupačnijih mesta. Ovo je opcija za one koji žele da izdvoje veću sumu novca kako bi uvek imali besprekoran nakit.

Očuvajte sjaj svog nakita tako što ćete odvojiti vreme i posvetiti se svojoj dragocenosti. Potrebno je vrlo malo da vaš nakit ponovo zablista.

5.0/5 ocena (3 glasova)

Autor teksta: Marijana Milanović