Najveće prednosti i mane angažovanja organizatora venčanja

Datum: 19. 03. 2015. Kategorije: Saveti oko organizacije, Saveti

Venčanje je vrlo poseban dan za sve mladence, jer tog dana stupaju u zajednicu, koju danas zovemo brak. 

Po svemu sudeći to je jedan od najromantičnijih i nauzbudljivijih dana za svaki par. Ali, sa druge strane, venčanja su za veliku većinu budućih mladenaca najveće i najzahtevnije proslave sa kojima imaju prilike da se susretnu. Organizovanje ovako važne svečanosti može biti veoma stresan proces, koji sa sobom nosi mnogo važnih odluka koje treba razmatriti i poneke neplanirane situacije sa kojima se treba izboriti.

prednosti-i-mane-angazovanja-organizatora-vencanja-11

Iskustva mnogih mlada je pokazalo da je potrebno uložiti dosta energije i vremena kako bi se isplaniralo jedno savršeno venčanje. Mnoge mlade, koje su sa nama podelile svoj iskustvo, su istakle koliko je važno početi na vreme sa organizacijom i imati ljude od poverenja oko sebe, koji će uvek biti tu da uskoče kada zatreba pomoć ili nešto zaškripi.

Pročitajte savete i preuzmite tabele za organizaciju venčanja sa našeg portala.

prednosti-i-mane-angazovanja-organizatora-vencanja-01

Ukoliko ste i vi oduvek maštali o savršenom venčanju i želite da ono bude detaljno isplanirano i sprovedeno u delo, dobro razmislite da li ste spremni da se sami upustite u taj projekat. 

Iako se kod nas još uvek nije toliko razvila svest o angažovanju profesionalca, kako zbog tradicije da svaka mlada treba da iskusi organizaciju svog venčanje, tako i zbog bojazni da je potrebno izdvojiti mnogo dodatnog novca. Takođe, mnogi mladenci se vode razmišljanjem da sve mogu sami i često odbijaju da angažuju nekog, ko im najpre može pomoći u celom procesu ili ga čak obaviti umesto njih.

Kako bi mogli da se opustite i uživate u svom venčanju ili svadbenom slavlju, potrebno je da uzmete u obzir i razmotrite neke od saveta koje ćete pronaći u daljem tekstu, pre nego što odbacite ovu ideju. 

Šta sve treba da znate o organizaciji venčanja

Potrebno je dosta truda i uloženih sati kako bi istražili kompletno tržište u sferi venčanja i odabrali odgovarajuće poslodavce koji će vam pružiti željene usluge i ispoštovati dogovorene rokove. Obzirom na kompleksnost ovakve svečanosti, takođe je potrebno da posedujete odgovarajuće iskustvo i veštine.

prednosti-i-mane-angazovanja-organizatora-vencanja-6

Ukoliko spadate u one mladence koji su preokupirani poslom, žive u inostranstvu ili prosto ne vide sebe u organizaciji, razmotrite opciju angažovanja profesionalne pomoći, koja sve više postaje popularna u Srbiji. Verujem da ste imali prilike da se susretnete sa terminom organizatora venčanja i to najčešće u filmovima. Organizator venčanja je profesija koja polako počinje da uzima maha i na našem tržištu. Obično ovakvu uslugu možete pronaći u većim i razvijenim gradovima, u kojima postoji potražnja za organizatorima proslava, zbog načina života i postojanja velikog tržišta usluga i proizvoda. Razlog tome jesu i sve zahtevnija venčanja koja podrazumevaju ulaganje dosta energije i truda kako bi se sprovela u delo, a nedostatak stručnosti, iskustva i kontakata može vam doneti poteškoće pri donošenju pravih odluka.

Kako bi razumeli koje su to prednosti koje vam može doneti angažovanje organiozatora venčanja, pogledajte spisak poslova koji se nalazi iza ove kompleksne proslave.

Organizacija venčanja podrazumeva da:

prednosti-i-mane-angazovanja-organizatora-vencanja-4

Kao što vidite posao organizacije venčanja nije nimalo lak i potrebno je da budete posvećeni tom poslu i na vreme počnete sa planovima.

Ukoliko verujete da angažovanje agencije koja se bavi organizovanjem venčanja može da vas dovede samo u još veće troškove, razmislite još jednom. Organizator venčanja je tu da vam pomogne u kompletnom ili delimičnom procesu organizaciji. Mnoge agencije imaju pakete koji su sastavljeni tako da pruže rešenje baš za vaše potrebe. Možete angažovati stručno lice da vam organizuje kompletno venčanje, da vam samo pomogne i da smernice ili samo radi protokol venčanja, što podrazumeva koordinaciju celokupnog događaja na dan venčanja. Gledano iz tog ugla, angažovanje profesionalca je i te kako dobra investicija.

Pored toga što ćete kraj sebe imati stručnu i profesionalno lice koje radi taj posao svakog dana i odlično poznaje tržište i njegove prednosti i mane, dobićete i konkretne informacije za sve što vas interesuje.

prednosti-i-mane-angazovanja-organizatora-vencanja-1

Koje su prednosti angažovanja organizatora venčanja:

 • Pružiće vam najbolje savete i sve neophodne informacije, koje će vam uštedeti vreme
 • Oslobodiće vas stresa i nervoze, jer će sve zadatke preuzeti na sebe, a vi ćete biti uključeni u ceo proces onoliko koliko vi to želite
 • U skladu sa vašim željama i potrebama će osmisliti sve do nasitnijih detalja i vama predstaviti nekoliko rešenja
 • Pronaćiće vam najbolje dobavljače i saradnike, i koordinirati njima umesto vas -Nećete morati dodatno da strahuju od toga da li će vas neko prevariti i da li ćete dobiti usluge i proizvode koje su vam obećanje i koje ste platili
 • Obezbediće vam dobavljaće koji su pouzdani, koji nude kvalitetne usluge i eventualne popuste
 • Uklopiće sve vaše zahteve u vaš budžet, bez obzira na veličinu istog
 • Vodiće računa o troškovima i plaćanju
 • Ukazaće vam na eventualne probleme i predstaviti bolje rešenje
 • Predstaviće vam predloge za sve vaše nesvakidašnje želje i predložiti kreativne ideje koje će ulepšati vaše venčanje
 • Učiniće da vam organizacija venčanja bude zabavna i da maksimalno uživate u njoj
 • Koordiniraće svim obavezama na dan venčanja, koje će vama pružiti prostor da se opustite i uživate

Posao organizatora venčanja je zahtevan i potrebno je puno znanja u ovoj oblasti kako bi uspeli da bez mnogo napora sprovedete ovakvu vrstu svečanosti u delo.

prednosti-i-mane-angazovanja-organizatora-vencanja-8

Profesionalna organizacija venčanja nije za sve mladence, ona je namenjena onim parovima koji ne žele da se muče oko planiranja i koordinisanja ovog događaja i za one koji žele da izbegnu dodatni stres i uštede vreme. 

Koje su mane angažovanja organizatora venčanja:

*Najveća mana kod angažovanja organizatora venčanja jeste odabir pogrešne osobe, a problemi koji obično nastaju su:

 • Angažovanje organizatora venčanja koji nema nikakvog iskustva u organizaciji događaja i nije radio ništa u oblasti venčanja
 • Rad sa osobom koja ne razume vaše potrebe i radi sve po svom nahođenju
 • Angažovanje agencije koja je oko sebe okupila nabavljače lošeg kvaliteta, samo kako bi dobila procenat od pronalaženja klijenta
 • Neprofesionalni pristup celom procesu - kašnjenje, izostanak sa važnih sastanaka, stavljanje vas u drugi plan, donošenje odluka bez vaše dozvole...
 • Nagovaranje na nešto što se vama ne dopada i što nije u vašem stilu
 • Loša koordinacija i svaljivanje krivice na druge kako bi izbegli odgovornost

*Druga problem jeste angažovanje profesionalnog organizatora venčanja tamo gde on nije ni potreban. 

Ukoliko niste sigurni da li vam treba profesionalna pomoć, proverite da li spadate u neku od ovih kategorija mladenaca:

 • Mladenci koji imaju osmišljeno celo venčanje... sve do detalja i imaju svu neophodnu pomoć rodbine i prijatelja
 • Mladenci koji ne žele da čuju savete i predloge drugih i ne pristaju na kompromis
 • Mladenci koji koriste organizatora venčanja kako bi imali koga da krive za sve probleme i nesuglasice koje postoje između njih

Ovo su informacije koje vam mogu pomoći da sagledate organizaciju venčanja iz nekog drugog ugla i sami donesete adekvatnu odluku. Obavezno porazgovarajte o svim, prethodno navedenim činjenicama, pre nego što donesete konačnu odluku.

prednosti-i-mane-angazovanja-organizatora-vencanja-10

Ukoliko se odlučite da angažujete organizatora venčanja, odaberite nekog na koga možete da se oslonite, u koga imate poverenja i kome možete da prepustite taj dan, a da budete sigurni da će sve proći po planu. Najbolji način da u tome i uspete jeste da se raspitate kod prijatelja ili na forumima kakvo je njihovo iskustvo u saradnji sa odeđenim agencijama i zakažete sastanak sa nekoliko agencija i kroz razgovor sa njima uvidite da li vam odgovara određena osoba i tim ljudi sa kojima bi sarađivali. Važno je da osetite da vam je prijatno u društvu te osobe, da vas odlično razume, da želi da sasluša vaše želje i predloge i na osnovu njih predlaže rešenja.

Koliko košta angažovanje organizatora venčanja?

Cene angažovanja organizatora venčanja se razlikuju od toga koju uslugu tačno želite i u kom mestu živite. Mnoge agencije nude svojim klijentima različite pakete usluga kako bi pronašle adekvatno rešenje za sve mladence i zadovoljile njihove potrebe. Odlaskom u neku od ovih agencija možete naići na širok spektar usluga namenjene različitoj ciljnoj grupi, od onih najosnovnijih usluga informisanja mladenaca i davanja smernica, pa sve do pružanja usluga kompletne organizacije i dekoracije venčanja. Danas, je za angažovanje organizatora venčanja, u Srbiji, potrebno izdvojiti od par desetina do nekoliko stotina evra. Ove cene su skladne broju usluga za koje se odlučite. 

prednosti-i-mane-angazovanja-organizatora-vencanja-3

4.5/5 ocena (2 glasova)

Autor teksta: Marijana Milanović