Obaveze jedne kume na venčanju

Datum: 27. 05. 2014. Kategorije: Saveti za goste, Saveti, Običaji i tradicija, Ceremonija

Drage dame, ako ste dobile onu najlepšu ulogu na venčanju svoje drugarice, a to je kumstvo, uživajte u toj ulozi i budite spremne da pružite svoju podršku mladi, koja će joj biti najvrednija tih dana. Kada vas najbolja prijateljica odabere da joj budete kuma, to je istinski gest i dokaz koliko vas ona smatra dragom i verujte da zauzimate posebno mesto u njenom životu. 

kumine-duznosti-za-vencanja-9

Postoji stara izreka da se kumstvo ne odbija. Ono u šta ja verujem je da kumstvo treba da se sklopi između dve iskrene prijateljice i da simbolizuje prijateljstvo koje je neraskidivo.

Zato je važno da prihvatite kumstvo ako smatrate da vam je ona izuzetno draga osoba sa kojom volite i želite da delite sve, čak i one manje lepe trenutke, jer kumstvo je za ceo život.

Postoje mnogi običaja koji se vezuju za kumstvo ali ja ću vam predstaviti one koji su najčešći i koji se najviše poštuju danas. Prvo saznate kakvo će venčanje biti, da li će biti tradicionalno ili moderno. Na vama je da se oko svega dogovorite sa mladom i tako donosite sve odluke, osim ako planirate neko iznenađenje. Samo na taj način neće doći do neprijatnosti. Obzirom da se kumstvo sklapa između dve najbolje drugarice, ne bi trebalo da postoji problem da se oko svih tih detalja dogovorite i sve organizujete po vašim mogućnostima i njenim željama.

kumine-duznosti-za-vencanja-6

Koja su to kumina zaduženja i obaveze pre i tokom venčanja

Sama organizacija venčanja podrazumeva puno posla i donošenja važnih odluka, potrudite se da budete svojoj mladi na raspolaganju. Dogovorite se sa njom oko detalja i pomozite joj u onim segmentima u kojima ste vi dobre i imate iskustva. Budete uvek u pripravnosti kada joj zatreba savet ili pomoć.

1. Pomoć oko organizacije venčanja

 • Pronalaženje savršene venčanice 

Savet: Budite strpljive, jer to ponekad podrazumeva sate i sate traganja za onom pravom venčanicom. Vaš posao je da budete kraj nje i da joj dajete konstruktivne savete. Možete izabrati nekoliko modela venčanice i poslati joj fotografije ili linkove kao inspiraciju. Slikajte je dok se isprobava kako bi posle mogle zajedno da diskutujete o tome kako joj koja venčanica stoji i tako ćete napraviti uži izbor. To je odličan način da pronađete onu savršenu venčanicu za nju.

Nemojte se truditi da namećete svoj ukus i želje, već joj budite podrška i trudite se da budete objektivne.

kumine-duznosti-za-vencanja-8

 • Pomoć oko odabira cipela, nakita, šminke i frizure ... stajlinga u celosti

Savet: Pronađite neke zanimljive fotografije sa različitim nijansama i jačinom šminke i diskutujte o tome šta ona voli, na taj način će moći da sagleda sve opcije. Saznajte koje su najbolje prodavnice, frizeri i šminkeri i raspitajte se o tome šta nude i kakve su cene. Budite spremne da obiđete sto prodavnica kako bi odabrale adekvatne cipele ali takođe budite tu kao podrška kad ide na probu frizure ili šminke.

 • Pomoć oko odabira dekoracije, restorana, muzike...

Savet: Možete joj poslati linkove sa zanimljivim predlozima za dekoraciju, napravite zajedno spisak koji restorani i bendovi mogu biti odlična opcija. Potražite na internetu da li postoje neki popusti koji će joj pomoći da uštedi i uklopi se u budžet. Ukoliko mlada ima u planu da sama radi dekoraciju ili pravi pozivnice, možete joj ponuditi svoju pomoć, pa makar to značilo da joj samo pravite društvo.

 • Pomoć oko crkvenog venčanja

Savet: Budite joj pri ruci ukoliko joj zatreba svedok za predbračni ispit za Crkveno venčanje ili da se odnese kopija lične karte u Opštinu za građansko venčanje. Raspitajte se šta je sve potrebno od dokumentacije ili saznajte kakva su tuđa iskustva sa crkvom i koji se to običaji poštuju danas. To će joj puno uštedeti vreme, pogotovo ukoliko ima stresan posao i malo slobodnog vremena na raspolaganju.

Organizacija ume da bude zahtevna, tako da se trudite da joj budete dostupne i to joj napomenite, ali imajte u vidu da postoje mlade koje vole većinu ovih stvari da urade same ili u dogovoru sa svojim dragim.

2. Pomoć oko organizacije devojačke večeri

Postoji verovanje da je kuma ta koja ima za obavezu da organizuje devojačko veče za buduću mladu. Važno je da tu odluku donesete skladno svojim mogućnostima ali i u dogovoru sa mladom. Sve više mladih ne poštuje običaje i vole da organizuju sve po svojoj želji i meri. Saznajte nešto više o tome u prethodnom postu 6 predloga za devojačko veče koji garantuju dobar provod i Saveti za tvoje savršeno devojačko veče . Pronaćićete savete koji će vam pomoći da se odlučite za najbolju opciju i svi zajedno uživate u poslednjim devojačkim danima.

kumine-duznosti-za-vencanja-2

3. Šta običaji nalažu

Postoje običaji koji se kod nas u Srbiji poštuju kad su u pitanju obaveze koje ima kuma na venčanju. Izdvojila sam one koji se i danas poštuju i za koje se obično kume odlučuju.

Kuma po običaju:

 • Kupuje drugi bidermajer
 • Poklanja podvezicu mladi (daje joj na dan venčanja)
 • Donosi tortu
 • Donosi poklon za mladence
 • Plaća muzici pesme (koliko je u mogućnosti)
 • Priprema zdravicu za mladence
 • Kupuje sveću i belo platno za Crkveno venčanje

Vi ispoštujte običaje koji se vama dopadaju i koje smatrate da su za vas prikladni i naravno u skladu sa vašim mogućnostima.

kumine-duznosti-za-vencanja-7

4. Obaveze na dan venčanja

Najbitnije je da na dan venčanja vi kao kuma budete uz mladu i pomognete joj da se obuče i spremi za dolazak mladoženje. Potrudite se da je oraspoložite ukoliko je nervozna i da je nasmejete kad je to potrebno. Mlade su često nervozne zbog svih sitnica koje treba uraditi i ispratiti, ali i zbog toga što je to poseban dan za njih i što će biti u centru pažnje. Pomozite joj i pričuvajte torbicu kad je to potrebno, pridržite bidermajer ili veo, pričuvajte burme ...budite uz nju, jer će joj tog dana najviše biti potrebna vaša podrška.  

kumine-duznosti-za-vencanja-5

Kad se krene na ceremoniju venčanja, vi kao kuma se po pravilu vozite u kolima sa mladom. Budite uz nju ukoliko joj zatreba pomoć oko ulaska u kola i oko venčanice ili bidermajera. Na samoj ceremoniji vaša dužnost je da stojite pored mlade i potpišete se kao svedok zaključenju tog braka.

Na proslavi budite nasmejane i vesele. Ukoliko mlada treba da se presvuče ili preobuje, popravi frizura ili šminka, budite spremne da uskočite i pomognete. Biće vam zauvek zahvalna.

Kao što vidite, drage kume, ima puno obaveza koje je potrebno ispratiti, ali sve one simbolizuju jedno iskreno prijateljstvo. U onim najtežim i najlepšim trenucima budite osoba na koju mlada uvek može da se osloni.

Kumstvo je još jedno veliko iskustvo i događaj koji ćete proživeti zajedno i pamtiti do kraja života. 

 kumine-duznosti-za-vencanja-3

Pogledajte naše predloge šta možete da obučete za venčanje i koji detalji su u trendu ove sezone.

3.9/5 ocena (9 glasova)

Autor teksta: Marijana Milanović