Pronađite svoj stil za venčanje uz samo par koraka

Datum: 12. 06. 2014. Kategorije: Saveti oko organizacije, Saveti

Veridba je znak da je venčanje na pomolu i potrebno je doneti važnu odluku koja se odnosi na datum venčanja. Kada odredite tačan datum venčanja, pre svega izračunajte koliko vremena imate pred sobom za organizaciju i uz pomoć našeg organizatora počnite sa pripremama.

Jedna od prvih odluka koje treba da donesete jeste upravo to kakvo venčanje želite. Kakav stil i koje boje će se provlačiti kroz celo venčanje.

Čim odredite te detalje dalje pripreme će mnogo lakše teći, jer ćete biti više fokusirani i znaćete tačno šta želite.

stil-vencanja-5

Proces pronalaženja vašeg jedinstvenog stila venčanje nije nimalo lak osim ako već duže vreme niste razmišljali o tome i znate tačno šta želite. Najbolji način da dođete do savršenog stila i odaberete sve detalje bez puno muke i stresa je da pročitate nekoliko naših saveta koji će vam ceo taj proces olakšati. Ovaj mini vodič će vam predstaviti sve mogućnosti koje postoje i koje su mladenci već isprobali pre vas. 

Pronađite svoj stil za venčanje uz ove korisne savete

1. Pustite mašti na volju

Za početak je važno da zamislite svoje venčanje i da dopustite sebi da maštate o svim detaljima koje želite. Nemojte razmišljati o tome da li je to moguće ostvariti i da li vaš budžet to može da podnese. Nemojte dozvoliti da neko utiče na vašu ideju.

Zamislite kako bi želele da izgleda vaše venčanje iz snova...zamislite svaki detalj.

stil-vencanja-10

Odgovorite na ova pitanja kako bi postavili neke osnove za dalji razvoj priče.

 • Da li ćete praviti veliko venčanje (više od 100 gostiju) ili intimnije venčanje za najbližu rodbinu i prijatelje (manje od 100 gostiju)?
 • Da li će se venčanje održavati u zatvorenom prostoru ili na otvorenom (pod vedrim nebom)?
 • Da li ćete venčanje praviti u gradu (u kojem živite trenutno ili rodnom gradu) ili na putovanju (na nekoj egzotičnoj i zanimljivoj destinaciji)?
 • Kakvo venčanje planirate: Moderno, romantično, klasično, vintidž, rustično, glamurozno ili elegantno?
 • Da li će venčanje biti tradicionalno ili moderno... ili kombinacija ove dve opcije?
 • Kada će se održati venčanje...na proleće, leto, jesen ili zimu?

2. Pronađite inspiraciju

Kako bi pronašle ono što želite, potrebno je da pregledate što više časopisa, blogova, portala i sajtova, foruma i fotografija na temu venčanja. Gledanjem tuđih fotografija sa venčanja vam takođe može doneti inspiraciju. Potrebno da zapišete i izdvojite šta vam se sviđa i šta definitivno ne želite da vidite na svom venčanju. Na taj način ćete najlakše stići do idealnog rešenja. Inspiraciju možete pronaći u svemu što vam privuče pažnju, da li to bila neka boja, print ili cveće...sve su to stvari koje će vam pomoći da osmislite vaš stil.

Najbolji način da dođete do željenih rezultata je da napravite tablu na koju ćete kačiti uzorke materijala, fotografije, boje, dezene i sve što vam se dopada.

stil-vencanja-17

Tako ćete izdvojiti sve detalje koji su vam privukli pažnju, ali ćete moći i da vidite kako se svi oni međusobno uklapaju. Dopustite da se vaša mašta poigra na toj tabli, a kasnije ćete selekcijom doći do odgovarajućih rezultata. Prednosti ove table su to što će se vaš stil roditi iz tog kreativnog haosa.

3. Pronađite svoj stil

Kako bi pronašli svoj stil, najbolje je da razmislite o svemu što volite vi i vaš verenik i da te informacije iskoristite kao eventualnu smernicu. Ukoliko oboje volite muziku upotrebite to kao ideju. Možda delite ljubav prema nekom sportu ili umetnosti. Iskoristite svoju ljubav prema prirodi, putovanju ili plaži kao smernice za to gde će se vaše venčanje odigrati. To će vam sigurno pomoći oko odluke.

Ako se odlučite za elegantniji restoran i romantično venčanje, detalji koje izaberete treba da prate taj stil.

stil-vencanja-3

Ako odlučite da napravite venčanje na plaži, to bi podrazumevalo lepršavo i opuštenije venčanje sa prirodnim detaljima.

stil-vencanja-23-2

Dopustite da vas vaš instinkt vodi. Unesite vaše karaktere u celu atmosferu, jer ćete tako postići najbolji efekat. Ako volite zabavnu muziku i pratite trendove, unesite moderne detalje, ako volite filmove i fotografije, provucite one najzanimljivije kroz dekoraciju, a likove iz filmova upotrebite kao inspiraciju i kao detalje na venčanju. Atmosfera treba da bude u skladu sa vašim ličnostima i da predstavlja vašu vezu.

Pogledajte neke stilove koji vam mogu pomoći da pronađete svoj:

 • Klasičan
 • Romantičan
 • Elegantan
 • Glamurozan
 • Umetnički
 • Morski
 • Moderan
 • Šik
 • Retro
 • Rustičan
 • Vintidž

Nemojte kombinovati previše ideja, kako vaše venčanje ne bi ličilo na cirkus. Odaberite nekoliko i pronađite kompromis. Uklopite ih tako da dobijete željene rezultate i kombinaciju koja ima smisla.

4. Tradicionalno ili moderno venčanje

Odaberite željeni prostor za vaše venčanje, a pri tom obavezno odlučite da li želite više formalno ili opuštenije venčanje. Takva odluka će znatno uticati na broj zvanica, hranu, dekoraciju...

Prostor, godišne doba i vreme održavanja venčanja će znatno uticati na ceo koncept venčanja.

stil-vencanja-1

Ukoliko se odlučite za venčanje na otvorenom ili na plaži, obavestite goste o tome kako bi u skladu sa tim odabrali svoj stajling. Ukoliko se odlučite za nešto izuzetno elegantno ili glamurozno, verujte da će i gosti želeti da se uklope u takvu atmosferu. Satnice je takođe bitne, jer venčanje možete organizovati u podne ili večernjim satima. Vreme održavanja ceremonije utiče na samu atmosferu venčanja. Ukoliko je venčanje u ranijim časovima, možete uneti zanimljiv kutak sa svežim pićem ili voćem koji će poslužiti da se gosti osveže, a ukoliko je venčanje u večernjim časovima, možete napraviti disko veče uz koktele. Dozvolite sebi da izađete van ustaljenih granica.

stil-vencanja-28

Godišnje doba takođe igra veliku ulogu, jer letnje doba pruža više prostora za fotografisanje kada je dnevno svetlo u pitanju i naravno možete napraviti ceremoniju na otvorenom, dok zimski period pruža svoje čari poput snega. Odlučite se da li želite da venčanje bude u dnevnim časovima ili pak želite večernju varijantu, gde će se slaviti do duboku u noć.

Kada donesete konačnu odluku, vaš put do pronalaženja odgovarajućeg stila biće pri kraju, jer svi ovi faktori znatno utiču na formalnost vašeg venčanja.

5. Uklopite temu venčanja u svoju zamisao

Što specifičniji budete sa svojom vizijom, to će vam biti lakše da odaberete detalje. Važno je da sama tema venčanja bude što jasnija i određenija, jer vam ona dozvoljava da iskažete svoj stil kroz jedan uobličen koncept. Možete odabrati šta god vam padne na pamet...da li to bio holivudski glamur, kraljevska elegancija, stil iz neke vama omiljene ere...iskoristite vašu kulturu ili vaš hobi, omiljenu građevinu, prirodno okruženje ili film/serija koji će oslikati celo venčanja.

Budite slobodni da odaberete ono što za vas predstavlja posebnu draž i što u vama budi oduševljenje.

stil-vencanja-20-2

6. Izaberite boje

Kao što tema može nastati iz vaše inspiracije i ljubavi prema nečemu određenom, tako možete pronaći i odgovarajuću paletu boja. Boja je možda i najvažnija stavka koju morate odabrati i zato možete još na početku odlučiti koje boje dolaze u obzir, a kasnije taj izbor suziti na one koje se uklapaju u ostatak odluke. Boja je ta koja će se provlačiti kroz celo venčanje...pozivnice, dekoraciju, vaš stajling, tortu, bidermajer...

Pogledajte koje sve boje postoje, ali najviše obratite pažnju na veliki izbor nijansi.

stil-vencanja-7

 • Najbolja opcija je da odaberete jednu boju i koristite nekoliko nijansi te boje.

stil-vencanja-15

 • Druga opcija je da odaberete dve boje koje su suprotne na ovoj šemi boja, kao što su žute i ljubičasta ili zelena i pink. Ova kombinacija je za one malo smelije i koji vole da kombinuju veselije boje.

stil-vencanja-11

 • Ne morate se ograničavati samo na dve boje, možete takvoj kombinaciji dodati i neku neutralniju boju i na taj način ćete dobiti idealnu paletu.
 • Interesantno je da možete odaberete i tri boje koje se nalaze jedna do druge u paleti boja i tako postignete vrlo interesantan splet nijansi, koji može biti vrlo efektan.

stil-vencanja-16 

7. Izaberite motiv

Odaberite motiv, jer on predstavlja poslednju lestvicu koju treba preći kako bi došli do željenih rezultata. Motiv može uokviriti ceo vaš stil. Možete ga ubaciti svuda, od pozivnica pa do mladenačke torte. On obično podrazumeva neki šablon, neki oblik ili oznaku koja je karakteristična za vas a uklapa se u vaš stil.

To mogu biti vaši iniciali, logo, grb, uklopljeni oblici koji su vama dragi, otisak nekog predmeta...

stil-vencanja-21-2

Šta god da odaberete treba da utiče na vaše dobro raspoloženje i da se uklopi sa temom koju ste odabrali.

Iskoristite vaš motiv na tri ili četiri mesta, ne više od toga, jer možete doći u situaciju da sve izgleda suviše natrpano.

8. Unesite malo energije

Tema znatno utiče na izgled vašeg venčanja, ali ona takođe može uticati na ton venčanja. To podrazumeva da recimo pravite venčanje u pozlaćenoj dvorani i u skladu sa tim odaberete temu poput 20-tih koja će biti pun pogodak.

stil-vencanja-6

Ako je venčanje na plaži ili u prirodi, gosti će moći da se izuju, malo raskomote košulje, a možete ubaciti i mini šank u kojem će se služiti hladno pivo, a gosti će se sigurno opustiti i uživati u toj prirodnoj atmosferi.

stil-vencanja-9

Ovo su one sitnice koje će učiniti vaše venčanje originalnim, jer vaše osobine i stil života možete preneti baš kroz ovakve detalje. Vaše venčanje će biti baš onakvo kakvo ste želeli, ako unesete malo svoje energije u sve to. 

Zapamtite da je najvažnije da vi uživate i da se osećate posebno, samo tako će i vaši gosti uživati u atmosferi koju ste vi napravili.

stil-vencanja-8

Ovo su ukratko smernice i primeri koji će vam pomoći da dođete do idealnog rešenja i da organizujete venčanje sa stilom. Uvek budite spremni da prihvatite savete i konsultujte ljude koji su stručni u ovoj oblasti ili one koji već imali sličnog ili istog iskustva, jer na taj način ćete najbrže doći do željenig cilja.

0.0/5 ocena (0 glasova)

Autor teksta: Marijana Milanović