Sve što treba da znate ako ste trudna mlada

Datum: 28. 06. 2014. Kategorije: Saveti za mladu, Saveti

Trudna mlada se danas više ne tretira kao nešto sramotno što treba skrivati od očiju javnosti, tako da, drage mlade, možete da odahnete. Obzirom da danas mladi ne žure sa venčanjem, dešava se često da sama trudnoća bude razlog ulaska u brak. Ukoliko ste trudne i planirate svoje venčanje, nemojte se opterećivati što stvari nisu ispale drugačije, niste jedina mlada koja će stupiti u brak sa stomačićem. Trudnoća je samo još jedan divan razlog da slavite. To je prednost trudnih mladi. Uz malo biće koje je plod vaše ljubavi, sve može da ispadne još bolje i lepše.

saveti-za-trudnu-mladu-3

Trudnoća ne treba da vam predstavlja prepreku da organizujete divno venčanje, ali može biti izazov. Zato je neophodno da se dobro pripremite i znate šta sve može da vam iskrsne. Saznajte kako da izađete na kraj sa svim poteškoćama koje se mogu javiti jednoj trudnoj mladi. Uz naše savete vrlo lako ćete doći do željenih rezultata. Naše mlade koje su bile u istoj situaciji su takođe pripremile vrlo korisne savete koje će podeliti sa vama. Budite spremne na ono što vas čeka uz naš mali vodič i izbećićete sve neprijatnosti koje vam mogu pokvariti venčanje.

Počnite na vreme sa pripremama za venčanje

1. Odaberite najbolji trenutak 

Važno je da odaberete adekvatan datum kako bi mogle da uživate u svom venčanju. Obzirom da trudnoća različito utiče na svaku ženu, trebalo bi da u skladu sa svojim potrebama odaberete datum koji će vama najviše prijati. Obratite pažnju na godišnje doba, kao i doba dana održavanja ceremonije, ali i mesec trudnoće u kojem ćete biti na taj datum.

Proverite sa svojim doktorom da li postoje neke smetnje ili problemi koji se mogu javiti u tom periodu trudnoće.

Dobro proračunajte da li imate dovoljno vremena da sve organizujete, ali najviše uzmite u obzir mesec trudnoće. Odaberite period koji je najpogodniji za vaše venčanje, na osnovu toga kako se vi osećate. Nemojte zaboraviti da će vam stomak biti sve veći i da vam može biti teže da se krećete kako trudnoća bude odmicala. 

saveti-za-trudnu-mladu-11

Savet: 

Najbolji datum za venčanje je dok ste vi u trećem, četvrtom, petom ili šestom mesecu trudnoće. Ukoliko imate mučninu u prvim mesecima trudnoće, obavezno sačekajte da vas to skroz prođe. Ukoliko nosite blizance ili trojke, potrudite se da venčanje organizujete u ranijim mesecima, zbog teškoća oko stomaka zbog kojih ćete možda morati da preležite svoju trudnoću.

Ukoliko se odlično osećate u svojoj koži i tokom trudnoće i nemate nekih većih poteškoća, opustite se i uživajte u organizaciji venčanja, a datum odaberite po svojoj želji.

2. Počnite sa organizacijom venčanja

Ako ste odredili tačan datum, onda izračunajte koliko vremena imate pred sobom pre nego što počnite sa planiranjem i skladno tome se posvetite pripremama za venčanje. Organizacija venčanja ume da bude dosta kompleksna i zavisi od vaših potreba i želja, ali i broja zvanica. Ukoliko imate više od tri meseca pred sobom, dobro se organizujete i počnite sa planovima. Zakažite sve neophodne termine i ne dozvolite da dočekate poslednji trenutak, jer će vam sama trudnoća biti dodatna obaveza.

saveti-za-trudnu-mladu-17

Ako je period koji imate na raspolaganju kraći os tri meseca, predlažem da se odmah bacite na posao i rešite one najvažnije korake. Uposlite sve koji vam mogu pomoći...prijatelje, rodbinu, a ako možete zaposlite i organizatora venčanja. Pogledajte u našem organizatoru šta je sve neophodno uraditi kako ne bi nešto važno izostavili pri organizaciji venčanja. 

3. Odaberite venčanicu i ostatak stajlinga

 • Venčanica

Bez obzira na trudnoću i dalje možete odabrati elegantnu i savršenu venčanicu. To što imate stomačić i što ste dobili koji kologram više, ne mora biti razlog da odustanete od svojih želja. Važno je da se posavetujete sa prodavačicom u salonu venčanica ili krojačicom oko toga koji kroj bi vama najviše odgovarao. Nemojte suditi o venčanici pre nego što probate taj model.

saveti-za-trudnu-mladu-01 

Ukoliko još nemate stomak, a želite da saznate kako će vam haljina stajati, pokušajte da napravite stomačić koristeći majicu ili jastučić. Iako zvuči šašavo, dobićete približan efekat. 

Venčanica treba da vam bude taman. nemojte pristajati na velike venčanice u kojim ćete izgledati veće nego što jeste. Pripazite i na one uske modele, koji mogu biti problematični, jer se vaša kilaža i veličina stomaka menja iz dana u dan.

Savet:

Odaberite lagan materijal, jer će vam u takvoj venčanici biti mnogo komotnije i udobnije. Iako možete odabrati venčanicu koju ste oduvek zamišljale, pogledajte koje to venčanice najbolje stoje mladama u trudnoći. 

U zavisosti od veličine stomaka možete odabrati model:

 • koji je sečen ispod grudi 
 • koji je A kroja
 • koji prati liniju tela

saveti-za-trudnu-mladu-6

saveti-za-trudnu-mladu-7

 • Donji veš

Važno je da pored idealne venčanice pronađete i odgovarajući donji veš. Donji veš je detalj koji se nevidi ispod venčanice, ali to nije razlog da njemu ne posvetite pažnje. On predstavlja podlogu vašoj venčanici i od njega zavisi kako će ona prijanjati uz vaše telo. Najvažnije je da se vi osećate odlično u svojoj koži, a da bi to uspeli da ostvarite potrebno je da vam sve što tog dana obučete savršeno prijanja.

Kvalitetan donji veš će vam pomoći da se osećate seksi i privlačno na dan svog venčanja. 

Savet:

 • kupovinu donjeg veša obavite nekoliko dana pred venčanje, kako bi bile sigurne da će vam odgovarati.
 • obavezno ga probajte ispod venčanice kako bi utvrdili da li odgovara izrezu i kroju venčanice, da li se providi ispod nje i da li odgovara svim promenama na vašem telu, do kojih može doći u trudnoći. 
 • uklopite boju venčanice i boju donjeg veša, da se ne bi ocrtavao ispod vaše venčanice.
 • u kupovinu idite sa drugaricom, jer će vam njen savet dobro doći i lakše ćete donete odgovarajuću odluku.

saveti-za-trudnu-mladu-17-2

 • Frizura

Unapred osmislite kakvu frizuru želite i koje opcije dolaze u obzir kako bi u razgovoru sa svojim frizerom došli do najboljeg rešenja.

Savet:

Odaberite frizuru koja će biti u skladu sa vašim stajlingom. Obratite pažnju i na to da će vam u trudnoći mnogo više prijati ako imate podignutu kosu, pogotovo ako je venčanje u letnjem periodu. Izbegnite previše komplikovanu frizuru zbog koje ćete provesti sate na stolici. Budite spremne na predloge i savete svog frizera, jer će oni najbolje znati koji oblik frizure najbolje ističe ali i skriva određene nedostatke.

saveti-za-trudnu-mladu-10

 • Šminka

Odabir odgovarajuće šminke je izuzetmo važan kad su trudne mlade u pitanju. U trudnoći može doći do promene na vašoj koži. Hormoni, umor, ishrana, nadutost i druge promene se odražavaju na licu tokom cele trudnoće. Važno je da odete na probu i tako utvrdite koja šminka vama odgovara i proverite da li postoji neki preparat koji vam iritira kožu.

Odaberite one nijanse koje vama prijaju i koje neće biti previše napadne. 

Savet:

Koristite adekvatnu negu- Ukoliko u trudnoći nije došlo do nekih velikih promena na vašoj koži, tretirajte je kremama koje ste koristili do tada. Za venčanje koristite neke blage podloge koje će vašu kožu učiniti mekom i negovanom. Ukoliko vam se koža peruta, masna je i pojavljuje se neželjeno crvenilo, možete se posavetovati kod dermatologa ili u apoteci, gde će vam pomoći oko izbora adekvatne kreme za negu vaše kože. Ne isprobavajte nove proizvode pred venčanje, kako ne bi dobile neki osip ili nepoženjne reakcije na koži. 

Istaknite prirodan sjaj- Trudite se da ne prekrijete previše svoju prirodnu lepotu koja se posebno u vreme trudnoće manifestuje kao takozvani "trudnički sjaj". Koristite tešku šminku samo u slučaju da vam je to neophodno zbog problematične kože.

Izaberite adekvatnu alternativu- Obzirom da se u trudnoći žene više znoje, možete se odlučiti za vodootpornu šminku i tako izbeći nepotrebno razlivanje. Veštačke trepavice takođe mogu biti odličan izbor, ako su vam se proredile trepavice ili želite da istaknete oči i time skrenete pažnju sa nekih drugih nedostataka. Ukoliko imate punija usta, istaknite ih nekim jačim ružem. 

šminka-za-prirodan-izgled-7

 • Cipele

Mnoge žene se odlučuju da za vreme trudnoće nose baletanke, japanke, papuče ili ravne čizmice.
Možda vam to ne zvuči baš elegantno, ali ovakva obuća je mnogo pogodnija za trudnice. Ukoliko ste navikle na visoke potpetice, možete ih nositi za slikanje, a kasnije će vam mnogo lakše biti ukoliko se preobujete u baletanke.

Savet:

 • Idite u kupovinu obuće nedelju ili par dana pred venčanje, jer u trudnoći može doći do naticanja nogu.
 • Odaberite one koje su vam udobne ali i lepe.
 • Obavezno ih razgazite pre venčanja, kako ne bi napravili nepotrebne žuljeve.

baletanke-za-vencanje-18

4. Odaberite burme

U trudnoći često dolazi do naticanja prstiju i zbog toga je odabir burme odluka koju treba doneti na osnovu vaših potreba i promena koje su nastale. Pre kupovine burme se treba posavetovati sa zlatarom. Treba videti da li je moguće korigovati veličinu prstena koji vam se sviđa i u kojoj meri je to moguće.

Savet:

Ukoliko ste na početku trudnoće i nije došlo do promene, odaberite burmu koja vam tada odgovara. Ukoliko je trudnoća odmakla i došlo je do naticanja prstiju, odaberite jednu od ove dve opcije.

 • Kupite burmu koja će vam odgovarati nakon trudnoće, a za ceremoniju odaberite neki prsten koji će biti samo zamena.
 • Kupite burmu u veličini koja vam trenutno odgovara, pa je posle trudnoće smanjite na odgovarajuću veličinu. 

moderne-burme-za-2014-3

5. Odaberite hranu i piće po svojim potrebama

Trebalo bi da posvetite pažnju hrani koju ćete konzumirati na dan venčanja. Napomenete restoranu ili ketering službi da za vas pripreme poseban meni sa hranom koju vi smete da jedete i koja će vama najviše prijati. Ukoliko vam nešto stvara mučninu obavezno im naglasite da to izbace iz menia, jer ne želite da vam pozli na dan venčanja.

Nemojte dolaziti u situaciju da tog dana preskočite obroke. Potrudite se da jedete na vreme i da unosite dovoljno tečnosti, jer je vama i vašoj bebi potrebno da se okrepite.

Konsultujte se sa doktorom oko toga šta ne treba da konzumirate od hrane i pića. Pored svih tegoba koje mogu da se jave u trudnoći, važno je da izbegnete one dodatne koje mogu da vam pokvare raspoloženje.

saveti-za-trudnu-mladu-16-2

Postoji poduži spisak šta bi trebalo izbegavati od hrane ukoliko ste trudne, ali moj savet je da izbegavate ono što zaista može da vam naškodi, jer neka hrana može da vam prija iako je vašoj prijateljici u trudnoći smetala. Slušajte svoj organizam i znaćete šta je za vas najbolje.

Hrana koja može biti štetna u trudnoći:

 • Izbegnete alkohol, kofein, nepasterizovano mleko, energetska pića, gazirane sokove... svi oni će štetno uticati na vas, a dovoljno je da znate da gazirano piće nadima i da će vam smetati veće količine.
 • Nemojte jesti morsku hranu, sirovo meso, mesne prerađevine, topljeni sir, hrana u kojoj se nalaze sirova jaja...

Unesite što više voća i povrća na taj dan, jer će vas to osvežiti i prijaće vam lagani obroci. Bolje je da jedete više puta manje obroke. Neka vam to bude izgovor da malo predahnete od veselja i odmorite noge. 

saveti-za-trudnu-mladu-19

6. Isplanirajte medeni mesec

Ukoliko planirate da odete na medeni mesec, potrebno je da se dobro pripremite. Obavezno se posavetujte sa svojim dokrtorom da li vam preporučuje da putujete. Odaberite mesto do koga nećete morati da putujete satima, jer vam duge vožnje neće prijati. Ukoliko pak idete na dalju destinaciju, obavezno pravite češće pauze i pripremite se tako da vam voda, hrana i ostale potrepštine uvek budu pri ruci. 

Mir i relaksacija će vam možda najviše prijati posle svih obaveza koje ste imali oko venčanja. Izbegavajte predele na velikim visinama, područja gde su česte teške infekcije hranom ili ubodom insekta.

Najbolji period za putovanje u trudnoći je tokom drugog trimestra, između 14. i 28. nedelje trudnoće.

Pripremite se za medeni mesec:

 • Ponesite sve što vam je potrebno od odeće, kozmetike i ostalih sitnica. Nemojte zaboraviti da je udobnost najvažnija. Obavezno ponesite lagane haljine, šešir, naočare, kremu za sunčanje, adekvatan kupaći kostim, udobne papuče i dobru knjigu.
 • Ponesite neophodne lekove, poput onih protiv zatvora i žgaravice, ali i vitamine koje koristite u trudnoći.
 • Ako putujete avionom, proverite sve uslove, jer većina avio kompanija dozvoljava trudnicama da putuju samo do određenog meseca u trudnoći. Proverite sa prevoznikom šta je potrebno da ponesete od lekarskih izveštaja, da ne biste imali problema sa ulaskom u avion.
 • Obavezno uzmite osiguranje, jer se nikad ne zna da li će vam zatrebati neka medicinska pomoć. Proverite da li vaše osiguranje pokriva troškove oko trudnoće i eventualnog porođaja na putu.
 • Ponesite najnovije izveštaje lekarskih pregleda i krvnu grupu, u slučaju da se desi nešto nepredviđeno ili da vam zatreba pregled.

saveti-za-trudnu-mladu-15-2

7. Psihički se pripremite 

 • Odmorite se

Navažnije da se odmorite pre samog venčanja. Nemojte preterivati sa obavezama, podelite ih drugima, jer su vaša porodica i prijatelji tu za vas, samo treba da ih zamolite. Vama je potreban odmor i san misli kako bi uspele da na dan svog venčanja izgledate besprekorno.

 • Smanjite tempo

Bez obzira na probleme koji mogu nastati tokom priprema, setite se da ste vi najvažniji na venčanju i ako vi ne budete nasmejane i vesele, velika verovatnoća je da će i gosti biti u sličnom raspoloženju. Rešavajte jedan po jedan problem. Sve je moguće uz malo truda i pozitivnih misli.

saveti-za-trudnu-mladu-13

 • Manje stresa

Stres jako loše utiče na sve, ali pogotovu na mlade. Trudnoća je sama po sebi dovoljno, a ako na hormone koji se često poigravaju sa vašim raspoloženjem dodate i stres, verujte mi kombinacija je opasna. izbegnite svaku moguću frustraciju i zadužite nekog da umesto vas rešava nastale probleme. Za to postoje prijatelji, roditelji, a u najboljem slučaju organizatori venčanja.  

 • Pozitivne misli

Ukoliko se fokusirate na lepe stvari i sve ono što venčanje donosi, biće vam lakše da se nosite sa poteškoćama i nećete se obazirati previše na sitnice. Ukoliko nešto ne ispadne onako ste zamislili, nije smak sveta. Venčanja se najviše pamte po dobroj atmosferi, pa neka vam to bude smernica. Potrudite se da sve prihvatite sa osmehom. 

8. Uživajte u svom venčanju

Došao je dan vašeg venčanja i zato je važno da tog dana zaboravite na sve probleme, nabacite najveći osmeh i fokusirate se na svog budućeg muža, dete koje je na putu i uživate u proslavi na kojoj će biti svi vama dragi ljudi. Ništa lepše od druženja sa svojim najdražim prijateljima i porodicom. Radite ono što vama najviše prija. Igrajte, popričajte sa svim gostima i zahvalite im sa na dolasku, veselite se, smejte se... Vaše venčanje treba da vam bude jedan od najlepših događaja u životu. 

saveti-za-trudnu-mladu-9

Pitali smo jednu mladu koja je na svom venčanju bila u "drugom stanju" kakva su njena iskustva i šta bi savetovala svim budućim mladama koje su se našle u istoj situaciji.

Saveti jedne trudne mlade

Kada sam ostala u drugom stanju u glavi mi je samo bilo kako ne želim da budem debela mlada. Kako je trudnoća odmicala i ljubav prema onome što raste u mom stomaku je dostigla takve visine da sam ja zaboravila na to kako izgledam. Venčala sam se u osmom mesecu trudnoće. Bila sam ogromna, ali i jako srećna.

vencanje-sanele-i-igora-dundjerski-8

Fotograf: Marija Kerkeš

Kako si odabrala venčanicu?

Od samog starta sam želela da šiljem haljinu. Venčanice su zaista posebne, ali ne i u mom fazonu, tako da nisam ni obilazila butike venčanica. Danima sam razmisljala o tome kako bih želela da ona izgleda, ali pošto se moje telo sve više menjalo, odlučila sam da sve to prepustim krojačici. Nisam se plašila i verovala sam joj. Naravno sve je na kraju ispalo super. Haljina je sašivena dva dana pred samo venčanje kako se ne bi desilo nešto nepredviđeno.

vencanje-sanele-i-igora-dundjerski-10

Fotograf: Marija Kerkeš

Kakvu obuću si odabrala?

Kada je obuća u pitanju na estetiku sam morala da zaboravim i vodila sam računa samo o udobnosti. Haljina je bila dugačka, tako da se sandale nisu mnogo ni videle. Odluka je bila prava, jer sam ih dugo morala nositi.

Da li si imala problema sa burmama?

Burme su posebna priča. Moja burma je bila veća od Igorove i moram priznati zbog toga baš i nisam bila srećna. Imali smo čak i anegdotu, jer se na crkvenom venčanju sveštenik zbunio zbog veličine i zamenio ih. Na svu sreću sada smo se Igor i ja menjali burmi, samo joj je on promenuo mesto.

Da li ste imali u planu medeni mesec?

Nismo ni razmišljali o medenom mesecu tada, ali se sada jako radujemo porodičnom putovanju.

vencanje-sanele-i-igora-dundjerski-29

Fotograf: Marija Kerkeš

Da li si imala poteškoće oko kretanja?

Kako sam i na početku rekla, to je bio jako srećan period za mene i srećom nisam bila jedna od onih trudnica koje su često imale nalete plača i nervoze, sasvim suprotno... To mi je dosta pomoglo u realizaciji svega. Imali smo dve proslave u razmaku od nedelju dana, jedna je bila za porodicu, a drugu smo organizovali kao žurku za prijatelje.

Sve sam stojički izdržala... i pripreme i sam dan do sitnih sati. Ništa mi nije bilo teško tada. Umor sam osetila tek par dana posle svega, ali mi je ubrzo postalo dosadno pa sam krenula u akciju pripremanja kutka za bebu.

Šta je bila prednost trudnoće za vreme venčanja

Možda nisam imala haljinu o kojoj bi svi pričali, nisam imala ni cipele o kakvim mlade sanjaju, ali sam bila ispunjena i srećna, što je i to malo biće bilo deo cele naše priče.

saveti-za-trudnu-mladu-12

Zapamtite da je najvažnija dobra priprema i pozitivan stav i jedino tako ćete uspeti da uživate u svom venčanju i trudnoći.

Više slika o ovom venčanju možete pogledati u prethodnom postu.

4.3/5 ocena (4 glasova)

Autor teksta: Marijana Milanović