Sve vrste i oblici bidermajera za vaše venčanje

Datum: 11. 08. 2014. Kategorije: Saveti za mladu, Saveti

Bidermajer je buket cveća koji mlada nosi na dan svog venčanja. Običaj nošenja bidermajera datira još iz antičkog doba kada su žene nosile vence od poljskog cveća, lekovitog i aromatičnog bilja koji su predstavljali simbol plodnosti. Bidermajer se može praviti od različitog vrsta cveća, a možete odabrati bidermajer od svežeg rezanog cveća, poljskog ili veštačkog cveća. Takođe možete odabrati bidermajer sačinjen od drugih biljaka, ali i ukrasa poput kristala, bisera, papira, ukrasnih detalja, materijala...

bidermajer

Bidermajer je neizostavan detalj na venčanju svake mlade, a da bi odabrali onaj savršen potrebno je razmotriti sve prednosti i mane pre donošenja konačne odluke.

On treba da oslikava karakter mlade, ali i da bude izraz njenog stila. Treba ga ukombinovati sa ostatkom stajlinga kako ne bi bio previše upadljiv ili totalno neprimetan. Ukoliko volite da svi detalji budu savršeno uklopljenji, trudite se da izbor cveća bude u skladu sa celokupnom dekoracijom koju ste odabrali za vaše venčanje. 

Izbor cveća uglavnom zavisi od osobe za koju se pravi, ali i oblika bidermajera koji može zahtevati određenu vrstu cveća. 

Vrste bidermajera:

1. Kružan buket

Ovo je tradicionalan bidermajer i najpopularniji je među mladama, jer je kružnog oblika i manje dimenzije. Može se sastojati od različitog cveća, najčešće su u pitanju ruže, ljiljani, kale, hrizanteme, božur, suncokreti... Vrlo je jednostavne konstrukcije i prikladan klasičnom i elegantnom stilu. 

kruzan-bidermajer

2. Okrugli buket

Ovaj buket je sličan prethodnom, ali se razlikuje po tome što se cveće ređa u loptastu konstrukciju. Najčešće se sastoji od jedne vrste cveća, ali se može praviti i kombinacijom cveća i biljaka. Ovaj buket je bogatiji i skuplji i često je malo većeg obima i težine od drugih buketa. Vrlo je elegantan i tražen.

okugli-bidermajer

3. Klasičan buket

Ovaj buket je vrlo jednostavan i neobavezan. Njegova konstrukcija nema striktnu formu. Može se sastojati od različitog i raznobojnog cveća, najčešće se koristi vrlo jarko i upadljivo cveće. Popularan je kod netradicionalnih mladi, koje žele nešto opuštenije. Vrlo je moderan i egzotičan.

klasican-bidermajer

4. Kompozitni buket

Ova vrsta buketa se sastoji od latica cveća koje su pričvršćene na žicu i uklopljene u jedan veliki cvet. Ovo je vrlo zanimljiv i originalan buket, ali zahteva puno vremena za njegovu izradu, tako da spada u one skuplje. Ostavlja neobičan utisak, jer možete osmisliti oblik i veličinu cveta po vašo želji. Originalan buket za sve mlade koje pridaju pažnje ovakvim nesvakidašnjim detaljima.

kompozitni-bidermajer

5. Balerina buket

Ovaj buket je u suštini sličan kružnom, ali se sastoji od manjeg broja cvetova koji su oivičeni većom količinom tila i mreže. Odličan za one mlade sa manjim budžetom. Vrlo romantičan buket i često se za njegovu izradu koristi cveće i til nežnih nijansi.

balerina-bidermajer

6. Kaskadni ili vodopad buket

Buket koji će se sigurno naći u prvom planu. Vrlo je interesantan, jer je delom kružnog a drugim delom izduženog oblika. Oblik buketa podseća na suzu, jer su nekoliko cvetova tako umetnuti da padaju ka dole i time stvaraju taj pad. Ovaj buket se drži ispred stomaka, najčešće sa obe ruke, i treba biti usmeren ka drugima. Ukoliko volite ljiljane, orhideje i slično cveće, onda je ovo izbor bidermajera za vas. 

vodopad-bidermajer

7. Buket vezan u snop

Vrlo jednostavan i elegantan buket, poznat kao prezentacioni buket. Sastoji se od žbunastog, poljskog ili cveća sa dugim drškama, koje su jednostavno privezane u klasičan buket, tako da je samo gornja strana reprezentativna. Nosi se na ruci kao što možete videti na slici ispod.

snop-na-ruku-bidermajer

8. Loptasti buket

Ovaj buket spada u one netradicionalne koji često biraju mlade koje žele nešto drugačije i originalnije. Sastoji se od cveća koje je poređano i zabodeno u kružni sunđer, a nosi se na ruci pomoći trake. Podseća na torbice koje mlade često nose na dan svog venčanja. Nećete imati osećaj da nosite buket, jer je vrlo praktičan.

loptasti-bidermajer

9. Lepeza buket

Još jedan neobičan buket čiji oblik podseća na lepezu. Cveće je poređano jedno do drugog u polukružnom obliku i sa donje strane obloženo postoljem od pruća, pletene trske ili sličnog materijala, tako da cveće viri iz njega. Možete odabrati neko egzotično cveće, koje će odlično izgledati u ovoj neobičnoj strukturi.

lepeza-bidermajer

10. Fišek buket

Sličan klasičnom buketu od kojeg se razlikuje po dršci koja je oblikovana tako da formira fišek. Taj detalj mu daje posebnu draž i utiče da ceo buket izgleda mnogo bogatije i privlačnije. 

fisek-bidermajer

11. Polumesec buket

Buket koji se retko viđa, ali ga to ne čini manje lepim. Za ovakav buket se može koristiti žbunasto ili poljsko cveće, jer će svojim neobaveznim oblikom učiniti ovaj buket još zanimljivijim. Cveće se ređa u polukrug, a na ovim fotografijama možete videti kako uz malo kreativnosti možete postići neobične efekte. 

polumesec-bidermajer

12. Neobavezan buket

Buket koji je tipičan za cveće sa dugačkim drškama, jednostavnog izgleda. Ovaj buket se sastoji od cvetova koji su povezani ukrasnom trakom ili mašnom. Vrlo je jedinstven, jer je neobavezan i elegantan u isto vreme. Najčešće se može upotrebiti cveće poput lala, kala, ruža i sličnog cveća.

neobavezni-bidermajer

13. Mali buket

Ovaj buket je vrlo mali, ali vrlo simpatičan. Obično se sastoji od jednog cveta i eventualno malo zelenila. Zanimljiv je i praktičan zbog svoje veličine, a i odličan izbor za mlade sa manjim budžetom. Postignite neobičan efekat noseći samo jedan cvet u rukama.

mali-bidermajer

14. Aranžman u korpici

Ovaj aranžman je idealna zamena za klasičan buket. Retko se javlja kao izbor jedne mlade. Korpica može biti različitog oblika i boje, a cveće uklopite sa vašim potrebama. Za ovu ikebanu možete upotrebiti svakakve ukrase i zanimljive dodatke.

korpica-bidermajer

15. Ostali nesvakidašnji buketi za vaše venčanje

Ove zanimljive opcije takođe mogu biti vaš izbor, jer su ovi buketi intigantni. Bidermajer ne mora biti uvek klasičan i u trendu. Budite smele.

ostali-bidermajer

Postoje verovanja da bi trebalo da se odabere jedan cvet iz bidermajera i okači mladoženji na rever. Cvet za rever treba da prati osnovnu cvetnu liniju venčanja, a opet da nedvosmisleno oslikava prirodu mladoženje.

3.0/5 ocena (2 glasova)

Autor teksta: Marijana Milanović