Zašto se kiti mladina kapija i kako da to uradite sami

Datum: 07. 05. 2014. Kategorije: Saveti, Saveti oko organizacije, Običaji i tradicija, Ceremonija

Još jedan običaj koji spada u one koji zahtevaju malo kreativnosti i mašte a predstavljaju najlepše uspomene sa venčanja. Kićenje mladine kapije je običaj koji se često primenjuje na svadbama i ima simboliku koja je obično najdraža mladinim roditeljima, koji na dan venčanja ispraćaju svoju ćerku od kuće.

kicenje-mladine kapije-1

Mladina kapija se kiti svežim cvećem ili tilom u obliku cvetova, a može i da se dekoriše raznim ukrasnim mašnama. Tako okićena kapija se dugo čuva posle venčanja i reprezentuje odlazak devojke iz kuće svojih roditelja. Dekoracija bi trebala da se čuva makar do mladenaca, poznatog verskog praznika koji je posvećen mladim bračnim parovima koji su u toj godini započeli zajednički život.

Kako da okititi kapiju

Običaj je da se napravi luk iznad kapije ili ulaznih vrata gde će stajati dekoracija, ali na vama je da odličite na koji način ćete ukrasiti vaš dom. Pogledajte zanimljive predloge kako da sami ili uz pomoć prijatelja napravite najlepšu uspomenu na taj dan.

kicenje-mladine kapije-8

Za početak je potrebno je da osmislite kako želite da ukrasite vaš ulaz u dom a da budete sigurni da će to lepo izgledati i da će istrajati na suncu, vetru i kiši. Skicirajte svoj projekat ili sakupite nekoliko slika koje će vam služiti kao inspiracija ili prototip. Napravite spisak šta vam je sve potrebno za izradu takve dekoracije i krenite u nabavku. Postoje cvećare ili mesta na kojima se prodaje sva oprema za cvećare i baštovanstvo i tamo ćete pronaći sav neophodan materijal.

Šta vam je potrebno od materijala:

 • cveće
 • zelenilo
 • kupljene mašne
 • trake za mašne
 • kupljeni ukrasi
 • željeni materijal za pravljenje ukrasa (til, satenska traka, mreža, pruće, papir, ukrasni papir, plastične kese, džak...)
 • pruće ili slama za venac
 • žica za vezivanje
 • tanji konopac za vezivanje
 • sunđer za cveće
 • makaze
 • baštenske makaze
 • konstrukcija

Vi odaberite šta vam je potrebno od ovog materijala i počnite sa radom. Možete koristiti trake u boji i praviti mašne koje ćete kačiti na konstukciju, koju vam može napraviti neki vešt muškarac. Ako ipak želite nešto kreativnije, možete koristiti poljsko cveće, rezano cveće iz cvećare ili vaše bašte i uvezati ga zajedno sa nekim zelenilom. Vežite vašu dekoraciju za konstrukciju koju ste napravili u nekom vama zanimljivom obliku (najčešće se pravi luk) ili napraviti venac i okačiti ga na vaša ulazna vrata. Možete praviti mašne ili ukrase od papira, mreže ili nekog drugog materijala. Možete napraviti venac u obliku vaših inicijala pa ih ukrasiti ili čak napraviti tablu sa nekim zanimljivim natpisom.

Pustite maštu na volju... 

Pogledajte nekoliko zanimljivih primera kako možete ukrasiti vašu kapiju

kicenje-mladine kapije-3

Okitite ceo luk na kapiji sa mnogo cveća i dobićete bogatu dekoraciju

kicenje-mladine kapije-7

Ulazna vrata okitite zelenilom i ružama iz vaše bašte

kicenje-mladine kapije-2

Cvetna puzavica od raznolikog cveća je odlična za kovanu kapiju

kicenje-mladine kapije-5

Napravite cvetni venac za vaša ulazna vrata

kicenje-mladine kapije-6

Zanimljivi detalji ili ukrasi od papira su originalna dekoracija za vašu kapiju

5.0/5 ocena (1 glasova)

Autor teksta: Marijana Milanović