Photo session: Prednosti i mane iz ugla iskusnih fotografa

Datum: 28. 01. 2015. Kategorije: Saveti oko organizacije, Saveti

Mnogim mladencima nije jasno šta podrazumeva photo session, pa sam odlučila da porazgovaram sa nekim ko ima dosta iskustva u tom domenu i približim budućim mladencima ovu temu. Ekipa iz foto Stanojevića je bila više nego raspoložena da podeli svoje znanje i iskustvo sa nama.

foto-studio-stanojevic-photo-session-1

Verovatno ste negde videli fotografije mladenaca koje vas nisu ostavile ravnodušnim i zapitali se šta je potrebno da uradite da takve fotografije budu deo vašeg albuma. Pre svega, dobro je znati da za dobru fotografiju morate angažovati iskusnog i kreativnog fotografa u koga ćete imati poverenja i kome ćete uzvratiti nesebičnom saradnjom za vreme fotografisanja. Do sada su najlepše fotografije nastajale na sam dan venčanja, međutim, ta se praksa poslednjih godina promenila i učinila da se u albumima mladenaca nađe mnogo neobično lepog foto materijala.

Foto session je određeno vreme koje mladenci provode sa fotografom pre ili posle zakazanog termina venčanja na prethodno odabranoj lokaciji.

foto-studio-stanojevic-photo-session-6

Ako se mladenci opredele da fotografisanje obave na dan venčanja, prednosti ovakvog izbora su npr. smanjeni troškovi, jer se ponovno angažovanje fotografa dodatno naplaćuje, kao i ušteda na ulepšavanju, koje podrazumeva profesionalnu šminku i frizuru. Zatim, važno je znati da vlasnici pojedinih atraktivnih lokacija naplaćuju iznajmljivanje prostora za fotografisanje. Tu su, takođe, i troškovi goriva i ušteda vremena, jer ne morate doplatiti dan duže za iznajmljivanje venčanice i ne morate tražiti još jedan slobodan dan na poslu. Za ovu varijantu se opredeljuju i mladenci koji ne vole previše da se fotografišu.

foto-studio-stanojevic-photo-session-18

U teoriji, organizacija i satnica na dan venčanja je jedno, a u praksi nešto sasvim drugo. Ono što vam na taj dan može krenuti naopako je kašnjenje i to već od zakazane šminke i frizure, što može znatno uticati na unapred pripremljenu satnicu. To se najčešće odrazi na fotografisanje, jer se često u takvim trenucima javi nervoza zbog gostiju koji čekaju vaš svečani ulazak u salu, čorba može da se ohladi, svekrva može da se naljuti, a fotografije za goste stignu kasno kad se svi raziđu. U tako otežanim okolnostima fotografu je teže da izvuče maximalan učinak. Ako se mladenci fotografišu na dan venčanja to se uglavnom obavlja na teritoriji opštine u kojoj se venčavaju i u blizini objekta proslave ili matičara. Ali ako su njihove želje drugačije i podrazumevaju nešto što njihova sredina ne nudi, to je teško izvesti isti dan.

foto-studio-stanojevic-photo-session-15

foto-studio-stanojevic-photo-session-16

Prednosti foto sessiona koji se organizuje zasebnog dana su:

  • Foto session traje od 2 do 4 h. U ovakvim uslovima ne postoji faktor nervoze kod mladenaca pa je samim tim saradnja sa fotografom bolja i kvalitetnija.
  • Mladenci biraju lokaciju na kojoj će se osećati prijatno ili za koju su emotivno vezani.
  • Postoji mogućnost promene stajlinga, odela, frizure, šminke... što je mnogima pravi izazov.
  • Moguće je opredeliti se za tematsko fotografisanje - tema i koncept tog dana može biti u dogovoru sa fotografom i vrlo je važno prilagoditi ga lokaciji, najčešće sa mladencima na ovakva fotografisanja idu kumovi, prijatelji, braća i sestre.
  • Emocije i romantika – kod ovakvog vida fotografisanja mladenci se u potpunosti prepuste trenutku i fotografu je mnoglo laše da "uhvati" momenat i to je taj poseban trenutak koji se pamti. Rezultat su predivne uspomene oslobođene svakog negativnog uticaja nervoze, treme, stida koje ćete sa zadovoljstvom prelistavati godinama.

foto-studio-stanojevic-photo-session-13

foto-studio-stanojevic-photo-session-9

foto-studio-stanojevic-photo-session-11

Fotografi iz foto Stanojevića su nam predložili neke od lokacija na kojima su oni radili, a koje vam mogu biti zanimljive za vaše fotografisanje.

Salaš 137, Klub S, Botaniča bašta, Fantast, Kalemegdan, Filmski grad, Sremski Karlovci, Petrovaradin, Trofej, Kaštel Ečka, Etno selo Stanišići, FruškaGora...

foto-studio-stanojevic-photo-session-7

foto-studio-stanojevic-photo-session-20

foto-studio-stanojevic-photo-session-14

I poslednja, a možda najvažnija stavka vezana za photon session je finiš profesionalnom obradom fotografija. U foto Stanojeviću fotografi kažu da je taj deo "stavljanje šlaga na tortu". Slike zablistaju i spremne su za album ili photo book.

Najvažnije je, u suštini, da mladenci budu informisani pre venčanja o tome šta konkretno dobijaju u kom slučaju, da znaju tačno šta žele, i onda im neće biti teško da naprave pravi izbor u skladu sa svojim željama i finansiskim mogućnostima.

foto-studio-stanojevic-photo-session-8

foto-studio-stanojevic-photo-session-17

foto-studio-stanojevic-photo-session-22

Ukoliko vam se dopadaju ove fotografije i želite da uspomene na svoje venćanje sačuvate kroz predivne fotografije, potražite Foto studio Stanojević. 

0.0/5 ocena (0 glasova)

Autor teksta: Marijana Milanović