Budite drugačiji - Venčanje Marte i Aleksandra Grgur

Datum: 02. 08. 2014. Kategorije: Vaše venčanje, Venčanje

Ovog puta želim da vam prenesem kroz ovo venčanje samo jednu poruku, a to je da uvek ostanete dosledni sebi i odaberete za svoje venčanje sve ono što vas čini posebnim i što će vas usrećiti.

U skaldu sam tom porukom vam predstavljam jedno vrlo zanimljivo venčanje, koje se po mnogim detaljima može izdvojiti od svih prethodnih koje ste imali prilike da vidite na našem portalu. Marta i Aleksandar Grgur su se odlučili za moderno venčanje, ali su u isto vreme uspeli da ispoštuju i običaje koji su karakteristični za njihovo poreklo. 

Oni su odlučili da svoje venčanje učine posebnim tako što su svoje želje i ideje ukombinovali i postigli savršen spoj onoga što oni zaista jesu.

vencanje-marte-i-aleksandra-grgur-3

Koliko si dugo radila na organizaciji venčanja?

Sa organizacijom našeg venčanja smo počeli negde u novembru. Obzirom da živimo u Londonu, planiranje venčanja u Srbiji, odakle smo inače, je bio veliki izazov za nas. Uprkos razdaljini, uspeli smo da se dobro organizujemo, tako što smo tri puta dolazili kući, u Srbiju i za to vreme smo sve pripremili.

Nismo želeli da uvlačimo roditelje u celu organizaciju, jer smo se vodili principom, mi plaćamo i hoćemo da sve bude kako smo mi zamislili.

Kući smo bili u Novembru na 10 dana, pa u martu isto toliko, i u maju 2 nedelje, koje smo rasporedili tako da budemo nedelju dana pre i posle venčanja. Roditelji su nam pomogli oko nekih sitnica, koje mi nismo uspeli da obavimo za to vreme.

Šta ti te je najviše inspirisalo i kako si odabrala sve te detalje?

Informacije smo dobijali od svih drugarica i drugara koji su se venčali pre nas. Za fotografa sam čula od jedne drugarice, muziku su mi roditelji sredili i tako je svako doprineo na svoj način i uticao da naš dan bude lep i poseban.

Dekoraciju sam ja izabrala. Želela sam da to bude ljubičasto i roza kombnacija, sa detaljima od ruža. Pokazala sam dekoraterima šta želim, tako što sam pronašla fotografije sa dekoracijom na internetu i pokazala ima šta želim. Na kraju je ispalo i lepše nego što sam zamišljala.

Batman je bila Saletova ideja, jer je on freak za ovakve stvari.

Posle dužeg vremena raspravljanja pristala sam na tu ideju, sa uslovom da on može da bude batman, ali da ja hoću da budem ono što ja želim, a to je mlada. Sve je nekako na kraju odlično ispalo. Ideje smo uglavnom pronalazili na Internetu, sve od toga kako će izgledati torta, ukrasi na torti, dekoracija i sve ostalo.

Gde si pronašla venčanicu i koliko vremena ti je trebalo da nađeš onu pravu?

Svi su mi govorili da je venčanicu teško pronaći i da treba vremena da se pojavi ona prava. Moje iskustvo je bilo malo drugačije. Svoju venčanicu sam pronašla u prvom salonu venčanica u koji sam kročila. Na sajtu Bellavencanice sam tragala za modelima, jer mi je to bilo dostupno iz Londona.

Izabrala sam nekoliko modela koje sam želela da probam, kad dođem u Srbiju. Kasnije sam otišla sa mamaom i svekrvom do salona venčanica da probam odabrane modele.

Ispostavilo se da ni jedna nije bila odgovarajuća. Onda je moja mama ugledala jednu i molila me da je probam. Iako nisam bila oduševljena kako izgleda na vešalici, na kraju sam odlučila da je probam. Momentalno sam se zaljubila u nju, jer je bila laka i komotna, za razliku od ostalih venčanica. Znala sam da je to ona pravo, tako da se potraga za venčanicom završila još u tom prvom salonu.

Koji trenutak najviše pamtiš sa venčanja?

Trenutak koji najviše pamtim sa venčanje je ples sa mojim dedom. Bolestan je već par godina, ali mu se od skoro stanje još pogoršalo i nisam ni mislila da će doći na venčanje. Ne samo da je došao već je i ostao do ponoći, igrao i sve vreme bio veseo i srećan. Jako sam bila dirnuta i to mi je puno značilo.

Kakve običaje ste imali na svom venčanju?

Običaji su u mađarskim svatovima malo drugačiji od onih koje najčešće srećete u Srbiji. Kod nas postoje običaji kao što su ples sa mladom, gde gosti plaćaju određenu sumu novca kako bi plesali sa mladom, a buklijaš određuje kad je dosta plesa, uglavnom kad su svi gosti već pri kraju. Tada mladoženja treba da utrči i zgrabi mladu i prikupljen novac i odvede je. Posle tog čina se mladenci presvlače u crveno, a to znači da više nismo momak i devojka već muž i žena. Običaj je da se tada oblači i u narodnu nošnju, mada ja nisam želela da bude sve po tradiciji. Mi smo bili obučeni u crveno, ali je meni kecelja bila vez sa motivima, koja je simolizovala tradiciju. Takođe je običaj da, kad se mladenci vrate obučeni u crveno, mlada deli slatkiše, a mladoženja piće.

Koji savet bi dala budućim mladencima i mladama?

Savet koji bih dala budućim mladencima je da počnu na vreme sa organizacijom, jer ona traje dugo i treba uložiti puno truda, dok samo venčanje prođe za čas.

I još nešto bih izdvojila... Nemojte biti nervozni, jer to samo kvari raspoloženje vama i gostima. Uživajte maksimalno tog dana, jer ste ipak taj dan organizovali kako bi i vaši gosti uživali u slavlju.

Pogledajte divne fotografije i pronađite inspiraciju i ideje u njihovom venčanju 

vencanje-marte-i-aleksandra-grgur-47

vencanje-marte-i-aleksandra-grgur-48

vencanje-marte-i-aleksandra-grgur-18

vencanje-marte-i-aleksandra-grgur-46

vencanje-marte-i-aleksandra-grgur-19

vencanje-marte-i-aleksandra-grgur-28

vencanje-marte-i-aleksandra-grgur-20

vencanje-marte-i-aleksandra-grgur-21

vencanje-marte-i-aleksandra-grgur-17

vencanje-marte-i-aleksandra-grgur-45

vencanje-marte-i-aleksandra-grgur-13

vencanje-marte-i-aleksandra-grgur-14

vencanje-marte-i-aleksandra-grgur-50

vencanje-marte-i-aleksandra-grgur-15

vencanje-marte-i-aleksandra-grgur-16

vencanje-marte-i-aleksandra-grgur-12

vencanje-marte-i-aleksandra-grgur-52

vencanje-marte-i-aleksandra-grgur-53

vencanje-marte-i-aleksandra-grgur-54

vencanje-marte-i-aleksandra-grgur-36

vencanje-marte-i-aleksandra-grgur-1

vencanje-marte-i-aleksandra-grgur-30

vencanje-marte-i-aleksandra-grgur-9

vencanje-marte-i-aleksandra-grgur-11

vencanje-marte-i-aleksandra-grgur-10

vencanje-marte-i-aleksandra-grgur-6

vencanje-marte-i-aleksandra-grgur-5

vencanje-marte-i-aleksandra-grgur-43

vencanje-marte-i-aleksandra-grgur-8

vencanje-marte-i-aleksandra-grgur-7

vencanje-marte-i-aleksandra-grgur-34

vencanje-marte-i-aleksandra-grgur-39

vencanje-marte-i-aleksandra-grgur-31

vencanje-marte-i-aleksandra-grgur-37

vencanje-marte-i-aleksandra-grgur-38

vencanje-marte-i-aleksandra-grgur-32

vencanje-marte-i-aleksandra-grgur-40

vencanje-marte-i-aleksandra-grgur-42

vencanje-marte-i-aleksandra-grgur-44

vencanje-marte-i-aleksandra-grgur-23

vencanje-marte-i-aleksandra-grgur-25

vencanje-marte-i-aleksandra-grgur-49

vencanje-marte-i-aleksandra-grgur-51

vencanje-marte-i-aleksandra-grgur-24

vencanje-marte-i-aleksandra-grgur-26

Fotograf: Rale Radovic Photographer

5.0/5 ocena (5 glasova)

Autor teksta: Marijana Milanović